Ankara Yumurta Dondurma
Yumurta dondurma Ankara, bireyin yumurta rezervlerinin bir kısmını dondurmak ve sonraki gebelikler için laboratuvar ortamında muhafaza etmek amacıyla yapılan uygulamadır. Bazı kanser hastalıkları veya kadın hastalıkları, bireyin yumurta rezervlerine ciddi ölçüde zarar verme riskine sahiptir. Aynı şekilde bahsi geçen hastalıklardan bazılarını tedavi etmek amacıyla kullanılan radyoterapi ve kemoterapi gibi uygulamalar da yumurtalık rezervlerine zarar verebilmektedir.
Eğer bireyin yumurtalık rezervlerinde azalmaya veya tükenmeye yol açabilecek bir durum söz konusu ise birey, yumurta dondurma olarak bilinen işleme başvurulabilmektedir. Bu işlem sayesinde laboratuvar ortamında dikkatle dondurulan yumurtalar, bahsi geçen tehlikeli süreçler atlatıldıktan sonra tüp bebek tedavisi gibi uygulamalar kapsamında kullanılabilir. Böylece bireyin, yumurtalık rezervleri tükendikten sonra bile hamile kalması mümkün olabilir. Yazımızın devamında ‘’Yumurta dondurmak için heyet raporu gerekir mi?’’, ‘’Dondurulan yumurta hücreleri kaç yıl boyunca saklanır?’’, ‘’Yumurta dondurma uygulaması ne kadar sürer?’’ ve ‘’Yumurta dondurma işlemi güvenli mi?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara yumurta dondurma uygulaması hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Bülent Berker’le iletişime geçebilirsiniz.
Yumurta Rezervi Nedir?
Yumurta rezervi, yumurtalıklarda yer alan sağlıklı yumurta hücrelerinin sayısıdır. Yeni doğan kız çocuklarının yumurtalıklarında 1 ila 2 milyon adet yumurta hücresi bulunur. Bu yumurta rezervleri zaman içerisinde azalır ve menopoza girildiğinde tamamen tükenmiş olurlar. Bireyin genetik özellikleri, geçirdiği hastalıklar ve aldığı tedaviler yumurtalık rezervinin durumunu etkileyebilmektedir.
Yumurta Dondurma Nedir?
Yumurta dondurma, yumurtalıklardan toplanan olgunlaşmış yumurta hücrelerinin, son derece düşük sıcaklıklar altında saklanmasıdır. Bu uygulama sayesinde, riskli hastalıklar veya yumurta rezervlerine zarar verebilecek tedaviler öncesine yumurta hücrelerini toplamak mümkün olur. Böylece sıvı nitrojen tüplerde, özel koşullar altında saklanan yumurta hücreleri, ileride tüp bebek tedavisi kapsamında kullanılabilir.
Yumurta Dondurma Neden Yapılır?
Yumurta dondurma uygulaması, yumurtalık rezervlerinin tamamını kaybetme riski bulunan bireylerin, gelecekte tüp bebek tedavisi sayesinde gebe kalabilmeleri amacıyla yapılmaktadır. Bu amaç doğrultusunda, yumurtalıklardan dikkatle toplanan yumurta hücreleri, özel tekniklerle dondurulur ve özenle korunurlar.
Yumurta Dondurma Kimlere Yapılabilir?
Yumurta dondurma şu gibi kişilere yapılabilir:
- Kanser hastalarına.
- Radyoterapi ve kemoterapi gibi tedaviler görecek olan hastalara.
- Çikolata kisti tedavisi görecek olan hastalara.
- Yumurta rezervlerini tamamen kaybetme riski olan hastalara.
Bahsi geçen gruplarda yer alan bireyler 3 uzman doktor tarafından yumurta dondurma yapılabileceğine yönelik rapor alabilir ve yumurta dondurma işlemi yaptırabilirler.
Dondurulan Yumurtalar Kaç Yıl Saklanır?
Dondurulan yumurtalar 1 yıl boyunca saklanır. Daha sonra ise, daha fazla saklanması için her yıl bireyden onay alınır. Bu onay sistemi ile 5 yıla kadar dondurulmuş olan yumurtaları saklamak mümkündür. Dondurulmuş olan yumurtalarını daha uzun süre saklamak isteyen bireylerin, sağlık bakanlığından onay alması gerekmektedir.
Yumurta Dondurma Ne Kadar Sürer?
Yumurta dondurma uygulaması 12 ila 15 günü bulabilen özel bir süreç içerisinde gerçekleşir. Bu süreç içerisinde, yumurtaların olgunlaşması, toplanması ve sağlıklı bir şekilde dondurulması için özel işlemlere başvurulur.
Yumurta Dondurma Nasıl Yapılır?
Yumurta dondurma uygulamasının aşamaları şunlardır:
- Doktor, yumurta dondurma işlemi için kişiye özel bir takvim hazırlar.
- Bu takvim kapsamında bireye, yumurta olgunlaştırma iğneleri yapılır. Bu iğneler sayesinde yumurta folikülleri gerektiği gibi gelişirler.
- Yumurtaların olgunlaşma durumları, belli aralıklarla gerçekleşen ultrason uygulamalarıyla kontrol edilir.
- Eğer yumurtalar yeterince olgunlaşmışsa bireye, yumurta çatlatıcı iğne yapılır. Bu iğne, yumurta foliküllerinin sorunsuz bir şekilde çatlamasını ve olgun yumurta hücrelerinin açığa çıkmasını sağlamaktadır.
- Yumurta çatlatma iğnesi ile çatlayan yumurtalar, yumurta toplama uygulaması ile özenle toplanırlar.
- Toplanan yumurta hücreleri, zarar görmelerini engelleyen özel bir yöntem ile dondurulurlar.
- Dondurulan yumurtalar, hastanın talepleri doğrultusunda 5 yıla kadar saklanır.
Yumurta dondurma uygulamasının aşamaları bu şekilde özetlenebilir.
Dondurulan Yumurta İle Tüp Bebek Tedavisi Yapılır Mı?
Dondurulan yumurtaları, yumurtalara zarar vermeden çözmek ve tüp bebek tedavisinde kullanmak mümkündür. Bu uygulama sırasında yalnızca baba adayından mastürbasyon yolu ile sperm hücreleri alınır. Spermler yıkanır ve aralarından en kaliteli olanları seçilir. Seçilen spermlerin, laboratuvar ortamında yumurta hücrelerini döllemesi sağlanır. Döllenen yumurtalar bir süre gelişim gösterdikten sonra embriyo transfer işlemi ile rahme yerleştirirler. Konu hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan Tüp Bebek Tedavisi isimli yazıyı inceleyebilirsiniz.
Ankara Yumurta Dondurma Fiyatları 2023
Ankara yumurta dondurma işlemi ücreti ve tüp bebek tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Bülent Berker’le iletişime geçebilirsiniz.