Ankara Fetal Genetik Tarama Testleri

    Fetal genetik tarama testleri Ankara, bebekte görülebilecek genetik hastalıkları erkenden tespit etmek amacıyla yapılan testlerdir. Gebelik boyunca bebeğin dokuları, organları ve sistemleri hızlı bir gelişim süreci içerisindedir. Bu süreç, bebeğe anne ve babadan aktarılan genetik materyallerin kontrolü altında gerçekleşir. Eğer hücre bölünmesi sırasında bu genetik materyallerin yapısında veya sayısında ciddi bozukluk meydana gelirse bebekte bazı genetik temelli hastalıklar ortaya çıkabilir.

    Gebeliğin erken dönemlerinde, fetal genetik tarama testleri, anne kanından fetal DNA testi veya anne kanından genetik testi gibi isimlerle bilinen uygulamalar sayesinde bu hastalıkları tespit etmek mümkündür. Bahsi geçen testler, gebeliğin belli haftalarında gerçekleşmektedir. Gebelik takibi gibi programlar sırasında doktor, bu gibi önemli haftaları özel olarak belirler. Böylece anne veya baba adayları, ‘’Gebelikte hangi testler yapılır?’’ veya ‘’Gebelikte kromozom testi ne zaman yapılır?’’ gibi sorularla uğraşmak yerine birbirlerine vakit ayırabilirler. Yazımızın devamında ‘’İkili genetik tarama testi nedir?’’, ‘’Üçlü genetik tarama testi nedir?’’, ‘’Anne kanından fetal DNA testi neden yapılır?’’ ve ‘’Genetik tarama testleri gebeliğin kaçıncı haftasında yapılır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara fetal genetik tarama testleri hakkında merak ettikleriniz için Prof. Dr. Bülent Berker’le iletişime geçebilir, detaylı bir görüşme için randevu alabilirsiniz.

    Fetal Genetik Tarama Testi Nedir?

    Fetal genetik tarama testi, anne ve baba tarafından bebeğe aktarılan genlerin analiz edilmesi ve olası kalıtımsal hastalıkların belirlenmesi amacıyla yapılan testtir. Genetik tarama testleri anne kanından, amniyon sıvısından veya kordon (koryon villus) kanından alınan örneklerle gerçekleştirilebilir. Fetal genetik tarama testi veya bu test kapsamında yapılan uygulamalar ‘’Anne kanından DNA testi’’ ve ‘’Anne kanından fetal DNA testi’’ gibi isimlerle de bilinmektedir.

    Fetal Genetik Tarama Testleri Neden Yapılır?

    Gebelik sırasında yapılan genetik testlerin en büyük amacı bebekte görülebilecek kromozom anormalliklerini erkenden tespit etmektir. Anne ve baba tarafından bebeğe aktarılan genetik materyallerde, sayı veya yapı bakımından bazı anormallikler gözlenebilir. Bu anormal genetik materyaller, bebeğin down sendromu, orak hücreli anemi ve Turner sendromu gibi hastalıklara sahip olmasına yol açabilirler. Fetal genetik tarama testi sayesinde bahsi geçen genetik hastalıkları, gebeliğin oldukça erken dönemlerinde tespit etmek mümkün olur.

    Anne Kanından Fetal DNA Testi Nedir?

    Anne kanından fetal DNA testi, embriyonun, anne kanına karışmış olan genetik materyallerini tespit etmek ve bu genetik materyalleri incelemek amacıyla yapılan testtir. Bu test sayesinde kromozom anormallikleri ve bu anormalliklere bağlı ortaya çıkan rahatsızlıkların risk analizi yapılabilir.

    İkili Tarama Testi Nedir?

    İkili tarama testi veya ikili test olarak bilinen uygulama, bebekte görülebilecek olası genetik hastalıkların araştırılması için yapılır. İkili test genelde gebeliğin 11. ila 14. haftaları arasında yapılmaktadır. Bu test sırasında öncelikle bebeğin, anne kanına karışmış olan genetik materyalleri değerlendirilir. Daha sonra ise ultrason uygulaması yardımıyla bebeğin uzuvları üzerinde çeşitli ölçümler gerçekleştirilir.

    Üçlü Tarama Testi Nedir?

    Üçlü tarama testi, gebeliğin 15. ila 19. haftaları arasında, kromozom anormalliklerinin tespit edilmesi amacıyla yapılan gelişmiş bir uygulamadır. Bu uygulama, ikili tarama testinden daha geç yapılmaktadır. Bu yüzden ikili tarama testine ek olarak farklı parametreleri değerlendirmek ve olası hastalıklar konusunda daha isabetli bir analiz yapmak mümkün hale gelir.

    Dörtlü Tarama Testi Nedir?

    Dörtlü tarama testi, yapılma amacı ve yapılma şekli bakımından üçlü tarama testine çok benzemektedir. Bu test sırasında anneden alınan kan, bebeğin genetik materyalleri bakımından çok daha geniş ve kapsamlı bir incelemeden geçer. Genetik tarama testleri arasında en başarılı ve isabetli sonuç veren uygulama dörtlü tarama testidir.

    Genetik Tarama Testleri Ne Zaman Yapılır?

    İkili tarama testi gebeliğin 11. ila 14. haftaları arasında, üçlü tarama testi gebeliğin 15. ila 19. haftaları arasında, dörtlü tarama testi ise gebeliğin 16. ila 21. haftaları arasında yapılabilmektedir. Doktorunuz genetik tarama testleri için önemli olan haftaları, gebelik takibi gibi kişiye özel programlar kapsamında not edecek ve sizi konu hakkında detaylı olarak bilgilendirecektir.

    Genetik Tarama Testleriyle Tespit Edilebilen Hastalıklar Hangileridir?

    Genetik tarama testleri sayesinde gebeliğin erken dönemlerinde tespit edilebilen hastalıklardan bazıları şunlardır:

    • Down sendromu.
    • Angelman sendromu.
    • Cinsiyet kromozom anöploidleri.
    • Turner sendromu
    • Jacobs sendromu.
    • Prader – Willi sendromu.
    • Patau sendromu.
    • Cri Du Chat sendromu.
    • Klinefelter sendromu.
    • Di george sendromu.
    • Edwards sendromu.

    Fetal Genetik Tarama Testleri Nasıl Yapılır?

    Fetal genetik tarama testi anneden alınan kanla yapılır. Buna ek olarak test sürecinde dört boyutlu ultrason (ayrıntılı ultrason) çekimleri ile yapılan ölçümlere, çeşitli kan tetkiklerine ve risk değerlendirme uygulamalarına da başvurulabilir. Böylece elde edilen veriler ışığında, bebeğin sahip olabileceği genetik temelli rahatsızlıklar belirlenebilir.

    Fetal Genetik Tarama Testi Sonuçları Ne Zaman Belli Olur?

    Genetik tarama testi sonuçları genelde 7 ila 10 gün içerisinde belli olmaktadır. Test sonuçları belli olduktan sonra doktorunuz konu hakkında bilgilendirme yapacaktır.

    Ankara Fetal Genetik Tarama Testi Fiyatları 2023

    Ankara fetal genetik tarama testi fiyatları, ikili tarama testi fiyatları ve üçlü tarama testi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Bülent Berker’le iletişime geçebilirsiniz.


    Doktora Sorun!
    Call Now Button