Ankara Riskli Gebelik Takibi

    Riskli gebelik takibi Ankara, riskli gebelikler sırasında bebeğin ve anne adayının sağlık durumunu düzenli olarak kontrol etmek amacıyla yapılan uygulamalar bütünüdür. Anne adayının yaşı ve sahip olduğu rahatsızlıklar gibi faktörler, gebeliğin riskli veya yüksek riskli olarak sınıflandırılmasına sebep olabilir. Riskli gebeliklerin, gebelik sırasında ortaya çıkabilecek tehlikeli komplikasyonlar açısından yakinen takip edilmesi gerekir.

    Bu takip, kadın hastalıkları ve doğum alanında uzmanlaşmış olan doktorlar tarafından gerçekleştirilir. Riskli gebelik takibi olarak bilinen takip uygulaması, gebeliğin hangi döneminde olunduğunda göre 1 ila 4 haftada bir gerçekleşen kapsamlı muayenelerle yapılmaktadır. Bu muayeneler sırasında çeşitli genetik tarama testlerine, kan testlerine, şeker yükleme testine ve gelişmiş görüntüleme uygulamalarına başvurulabilir. Böylece gebeliğin gidişatı, anne adayının sağlığı ve bebeğin gelişimi hakkında kapsamlı incelemeler yürütülebilir. Yazımızın devamında ‘’Gebelikte riskli haftalar hangileridir?’’, ‘’Riskli gebelik takibi nasıl yapılır?’’, ‘’Gebeliği riskli yapan faktörler nelerdir?’’ ve ‘’Ankara riskli gebelik takibi yapan doktorlar kimlerdir?’’ gibi merak edilen soruları yanıtlayacağız. Ankara riskli gebelik takibi hakkında merak ettikleriniz için Prof. Dr. Bülent Berker’le iletişime geçebilir, detaylı bir görüşme için randevu alabilirsiniz.

    Riskli Gebelik Takibi Nedir?

    Riskli gebelik takibi, gebeliğin gidişatının ve anne adayının sağlığının; düzenli muayeneler ve testler yardımıyla takip edildiği özel kadın doğum uygulamasıdır. Bu uygulama sayesinde gebelik komplikasyonları (gebelik sırasında görülebilen rahatsızlıklar) erkenden tespit edilebilir. Bebeğin ve anne adayının sağlığını korumak için özel tedavi uygulamalarına başvurulabilir.

    Riskli Gebelik Takibi Neden Yapılır?

    Riskli gebelik takibi, gebeliğin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi ve anne adayının bu süreci en sağlıklı şekilde geçirebilmesi amacıyla yapılan uygulamadır. Riskli gebelikler sırasında hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı tehlikeye girebilir. Riskli gebelik takibi bu tehlikelere yol açabilecek faktörlerin erkenden tespit edilmesi ve gerekli önlemlerin alınması için yapılır.

    Riskli Gebelik Nedir?

    Anne adayından veya bebekten kaynaklanan bir sağlık sorununun, gebeliğin gidişatını etkileme potansiyeli varsa bu gebelikler riskli gebelik olarak sınıflandırılır.

    Riskli Gebelik Nedenleri Nelerdir?

    Riskli gebelik nedenleri şunlardır:

    • Anne adayının 35 yaşından büyük veya 17 yaşından küçük olması.
    • Anne adayının aşırı kilolu veya aşırı zayıf olması.
    • Daha önce erken doğum veya düşük yapmış olmak.
    • Anne adayına, gebelik öncesinde hipertansiyon, diyabet, hormon bozuklu veya benzer kronik hastalıklar var olması.
    • Anne adayının geçirdiği jinekolojik operasyonlar.
    • Çoğul gebelik.
    • Gebelik sürecinde vajinal kanamalar olması.
    • Gebelik şekeri.
    • Rahim ağzı kısalığı.
    • Plasenta kaynaklı sorunlar.
    • Amniyon sıvısı ile ilgili sorunlar.
    • Bebekte görülen kromozom anomalileri.

    Riskli gebelik nedenleri bu şekilde sıralanabilir.

    Riskli Gebelik Belirtileri Nelerdir?

    Riskli gebelikler sırasında şu gibi belirtiler görülebilir:

    • Vajinal kanama.
    • Normal olmayan vajinal akıntı.
    • Karın ağrısı.
    • Karnın alt bölgesinde kramplar.
    • Bebeğin hareketlerinde azalma.
    • İdrar yaparken yanma ve ağrı hissi, idrarda kan olması.
    • Baş ağrısı.

    Bu belirtilerden bazıları sağlıklı devam eden gebeliklerde de görülebilmektedir. Bu yüzden hemen endişelenmeye gerek yoktur. Yine de bahsi geçen belirtileri deneyimleyen anne adaylarına, yakın zamanda bir kadın doğum doktoru ile görüşmeleri önerilir.

    Riskli Gebelik Takibinde Yapılan Testler Nelerdir?

    Riskli gebelik takibi kapsamında, gebelik sürecinde yapılan rutin testlere ek olarak farklı tetkiklere de başvurulabilir. Bu tetkikler arasında amniyosentez, CVS testi, kordosentez ve gelişmiş ultrason uygulamaları yer alabilir.

    Gebelikte Hangi Haftalar Risklidir?

    Gebeliğin ilk yirmi haftası, düşük riskinin en fazla olduğu dönemdir. Düşükle sonlanan her 5 gebeliğin 4’ü gebeliğin ilk 13 haftasında meydana gelmektedir. Bu yüzden bahsi geçen dönemler sırasında dikkatli olunması, doktor önerilerine uyulması ve anormal bir durumla karşılaşıldığı takdirde acilen doktorla iletişime geçilmesi önerilir. 

    Gebelik Sürecinde Görülen Hastalıklar Nelerdir?

    Gebelikte ortaya çıkabilen rahatsızlıklar ve sağlık sorunları şunlardır:

    • Gebelik şekeri.
    • Reflü.
    • Kabızlık.
    • Hemoroid
    • İdrar kaçırma.
    • İdrar yolu enfeksiyonu.
    • Nefes darlığı.

    Gebelik sürecinde en sık görülen rahatsızlıklar bunlardır.

    Riskli Gebelik Takibi Neden Önemlidir?

    Riskli gebelik takibi boyunca hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı ile yakından ilgilenilir. Böylece gebelik, anne adayı veya bebek için tehlikeli olabilen durumlar erkenden tespit edilir ve gerekli önlemler alınır. Özellikle de daha önceden düşük yapmış olan, zorlu doğumlar geçirmiş olan veya kronik bir rahatsızlığa sahip olan bireylerin, riskli gebelik takibi gibi uygulamalara başvurması tavsiye edilir.

    Riskli Gebelik Takibi Ne Kadar Sürer?

    Eğer gebeliği riskli kılan faktör; gebelik öncesinde anne adayının sahip olduğu bir rahatsızlıktan veya geçmiş gebeliklerden kaynaklıyorsa riskli gebelik takibi, hamileliğin başından doğuma kadar devam eder. Ancak bahsi geçen faktör gebelik sırasında ortaya çıkmışsa riskli gebelik takibi, bu faktörün fark edildiği tarihten doğuma kadar sürer.

    Riskli Gebelik Takibi Nasıl Olur?

    Riskli gebelik takibinin başlarında doktor, kişiye özel bir gebelik takvimi hazırlar. Bu takvim kapsamında, gebeliğin hangi aşamada olduğuna göre 1 ila 4 haftada bir kapsamlı muayeneler gerçekleşir. Bahsi geçen muayeneler sırasında genetik tarama testleri, ultrason uygulamaları, şeker yükleme testi, kan testleri ve daha pek çok tetkike başvurulabilir. Anne adayının, gebelik sürecini çok daha rahat geçirebilmesi için özel uygulamalar gerçekleştirilebilir. Kişiye özel sağlıklı beslenme programları, egzersiz programları ve doğuma hazırlık programları hazırlanabilir.

    Ankara Riskli Gebelik Takibi Fiyatları 2023

    Ankara riskli gebelik takibi fiyatları hakkında merak ettikleriniz için Prof. Dr. Bülent Berker’le iletişime geçebilir, detaylı bir görüşme için randevu alabilirsiniz.


    Doktora Sorun!
    Call Now Button