Ankara Genetikli Tüp Bebek Tedavisi

    Genetikli tüp bebek tedavisi Ankara, tüp bebek tedavisinin aşamalarından biri olan embriyo transferi öncesinde, embriyonun genetik materyallerini değerlendirmek ve olası hastalıkları belirlemek amacıyla yapılan uygulamadır. Bu uygulama sayesinde, ileride kromozom anormalliklerine sahip olma riski bulunan embriyolar belirlenebilir ve rahme yalnızca sağlıklı olan embriyolar transfer edilebilir.

    Bu yöntemle gerçekleşen tüp bebek tedavilerinde, düşük oranı da klasik uygulamalara kıyasla daha azdır. Genetikli tüp bebek tedavisi kapsamında PGD, PGT-A ve NGS gibi isimlerle bilinen gelişmiş testlere başvurmak mümkündür. Bu testler, genetik tüp bebek tedavisi kapsamında, embriyo transfer işleminden önce gerçekleşirler. Yazımızın devamında ‘’Genetikli tüp bebek nasıl yapılır?’’, ‘’Genetik tüp bebek tedavisinin avantajları nelerdir?’’, ‘’PGT-A testi nedir ve neden yapılır?’’ ve ‘’NGS testi nedir ve neden yapılır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara genetikli tüp bebek tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Bülent Berker’le iletişime geçebilirsiniz.

    Genetik Tüp Bebek Tedavisi Nedir?

    Genetik tüp bebek tedavisi, tüp bebek tedavisi aşamalarına eklenen özel bir test uygulaması sayesinde mümkün olmaktadır. Bu test uygulaması sayesinde, embriyonun genetik materyalleri bilgisayar ortamında yeniden dizilir ve ileride meydana gelebilme ihtimali olan kromozom anormallikleri tespit edilmiş olur. Genetikli tüp bebek tedavisi kapsamında yapılan testler arasında PGT-A ve NGS gibi gelişmiş testler bulunmaktadır.

    PGT-A Nedir?

    PGT-A, kromozom sayıları ile ilgili bozuklukların tespit edilmesi amacıyla yapılan son derece modern bir preimplantasyon genetik tarama testidir. PGT-A sayesinde, laboratuvar ortamında döllenmiş olan embriyolardan hangilerinde genetik rahatsızlık görülme riskinin daha fazla olacağı tespit edilebilir. Böylece bu embriyolardan yalnızca sağlıklı olma ihtimali daha yüksek olanları anne rahmine yerleştirilir. Genetikli tüp bebek tedavisi kapsamında yapılan PGT-A testi son derece başarılı sonuçlar vermektedir.

    Genetikli Tüp Bebek Tedavisi Neden Yapılır?

    Genetikli tüp bebek tedavisi farklı amaçlar doğrultusunda yapılabilir. Ancak bu amaçlardan en öne çıkanları şunlardır:

    • Doğacak olan bebekte, kromozom anormalliklerine bağlı ortaya çıkan genetik hastalıkların görülme riskini azaltmak.
    • Gebeliğin sağlıklı bir şekilde devam etme ihtimalini arttırmak, kromozom anormalliklerine bağlı ortaya çıkan düşük riskini azaltmak.

    Genetik tüp bebek tedavisi bu gibi amaçlar doğrultusunda yapılabilir.

    Genetik Uygulamalı Tüp Bebek Tedavisinin Avantajları Nelerdir?

    Genetikli tüp bebek tedavisinin avantajları şunlardır:

    • Genetikli tüp bebek tedavisi ile dünyaya gelen çocuklarda genetik hastalıkların görülme oranı daha azdır.
    • Genetikli tüp bebek tedavisi, tüp bebek tedavisinin başarı oranını arttırmaktadır.
    • Genetikli tüp bebek tedavisi sayesinde meydana gelen gebeliklerde düşük ihtimali çok daha azdır.
    • Tüp bebek tedavisi kapsamında, anne veya baba adayını ilgilendiren herhangi bir işleme gerek kalmadan yapılabilir.
    • Normalde gebeliğin 11. haftasından sonra tespit edilebilen rahatsızlıklar, henüz gebelik gerçekleşmeden belirlenebilir.

    Genetik tüp bebek tedavisinin avantajları bu şekilde sıralanabilir.

    Tekrarlayan Düşükler İçin Genetik Tüp Bebek Tedavisi

    Genetikli tüp bebek tedavisi, tekrarlayan bebek kaybı yaşamış olan çiftlerde, kromozom anormalliklerine bağlı düşükleri önlemesi açısından son derece başarılıdır. Bu yüzden tekrarlayan düşük olan çiftlere, genetikli tüp bebek tedavisi denemeleri tavsiye edilmektedir.

    PGT Testi Kimler İçin Gereklidir?

    Şu kişilerin tüp bebek tedavisi kapsamında PGT testi yaptırmaları gerekebilir:

    • 35 yaşından büyük olan anne adayları.
    • Kalıtımsal hastalığı olduğu bilinen anne ve baba adayları.
    • Tekrarlayan düşük yapmış olan anne adayları.
    • Yumurta hücrelerinin yapısında anormallik bulunan anne adayları.
    • Sperm hücrelerinin yapısında anormallik bulunan baba adayları.

    Bu gibi kişilere, embriyo transferi öncesinde PGT testi yaptırmaları önerilir.

    PGT-A Testi Sonuçları Ne Zaman Belli Olur?

    PGT-A testinin sonuçları, testin gerçekleştiği laboratuvarın yoğunluğuna göre 7 ila 10 gün içerisinde belli olmaktadır. Doktorunuz, test sonuçları çıkar çıkmaz gerekli bilgilendirmeleri yapacaktır.

    Genetikli Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Genetikli tüp bebek tedavisi, büyük oranda klasik tüp bebek tedavisine benzemektedir. Bu tedavi kapsamında öncelikle anne adayının sağlıklı ve olgun yumurta hücreleri üretmesi sağlanır. Daha sonra ise bu yumurta foliküllerinin sağlıklı bir şekilde çatlayabilmesi için yumurta çatlatma iğnesi yapılır. Olgunlaşan yumurta hücreleri, yumurta toplama uygulaması ile alınır. Bu süreçte baba adayından, mastürbasyon ile sperm örnekleri alınır. Alınan sperm örnekleri, anne adayından alınan yumurta hücrelerine enjekte edilir. Elde edilen zigotların (döllenmiş yumurtaların) birkaç gün boyunca laboratuvar ortamında gelişmesi beklenir. Daha sonra ise embriyo biyopsi işlemi ile embriyolardan doku örneği alınır. Bu örneklerin laboratuvar ortamında incelenmesi ile birlikte kromozom anormalliği riski taşıyan embriyolar belirlenmiş olur. Böylece yalnızca sağlıklı olan embriyolar, embriyo transfer işlemi ile rahme yerleştirilir.

    Tüp Bebek Uzmanı Ankara

    Tüp bebek uzmanı Ankara, tüp bebek tedavisi ve genetikli tüp bebek tedavisi gibi uygulamalar alanında tecrübeli olan kadın doğum doktorlarıdır. Tüp bebek uzmanları, tüp bebek tedavisinin aşamalarını, çiftlere özel bir şekilde planlayabilir ve tedavi sürecini başarı ile gerçekleştirebilirler.

    Ankara Genetikli Tüp Bebek Tedavisi Fiyatları 2023

    Ankara genetikli tüp bebek tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Bülent Berker’le iletişime geçebilirsiniz.


    Doktora Sorun!
    Call Now Button