Ankara Dış Gebelik Tedavisi
Dış gebelik tedavisi Ankara, dış gebeliğin sonlandırılması ve dış gebelik sebebiyle ortaya çıkan tehlikeli sağlık sorunlarının tedavi edilmesi amacıyla yapılan uygulamadır. Gebelik sırasında, döllenmiş olan yumurtanın rahme yerleşmesi ve burada gelişim göstermesi beklenir. Çünkü rahim, gelişmekte olan bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek biyolojik mekanizmalara sahiptir. Dış gebelik veya ektopik gebelik olarak bilinen durumda ise döllenen yumurta rahim dışındaki bir bölgeye yerleşir. Bu da gebeliğin sağlıklı bir şekilde devam etmesini önler, anne adayının sağlığını ciddi ölçüde tehlikeye atar.
Rahim dışındaki bir bölgede gelişim gösteren embriyo, bulunduğu bölgedeki önemli organlara ve dokulara zarar verebilir. Bu zarara bağlı olarak iç kısırlık veya iç kanama gibi sorun derece tehlikeli durumlar meydana gelebilir. Bu yüzden dış gebeliklerin, anne adayının yaşamı tehlikeye girmeden sonlandırılması gerekir. Yazımızın devamında ‘’Ektopik gebelik nedir?’’, ‘’Ektopik gebelik tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Dış gebelik tehlikeli midir?’’ ve ‘’Dış gebelikte doğum olur mu?’’ gibi merak edilen soruları yanıtlayacağız. Ankara dış gebelik tedavisi hakkında merak ettikleriniz için Prof. Dr. Bülent Berker’le iletişime geçebilir, detaylı bir görüşme için randevu alabilirsiniz.
Dış Gebelik Nedir?
Tıp dilinde ektopik gebelik olarak bilinen dış gebelik, zigotun (döllenmiş yumurtanın) rahim harici bir bölgeye tutunması ve gelişim göstermesiyle karakterize olan bir rahatsızlıktır. Dış gebelik vakalarında zigot genelde fallop tüplerine yerleşir. Ancak nadiren de olsa karın boşluğuna, yumurtalıklara veya rahim ağzına da yerleşebilir. Dış gebelik, yol açabildiği iç kanama ve organ hasarı sebebiyle son derece tehlikeli kabul edilir. Bu yüzden en yakın zamanda sonlandırılması gerekir.
Dış Gebelik Neden Olur?
Dış gebeliğin pek çok sebebi olabilir. Bunların etmenlerin başında, zigotun tüplerden geçmesini zorlaştıran sorunlar yer almaktadır. Eğer fallop tüplerinde yapısal bir bozukluk, iltihaplanma veya anormallik söz konusu ise zigot tüplerden geçip rahme yerleşemez. Buna bağlı olarak da dış gebelik meydana gelir. Diğer dış gebelik nedenleri arasında endometriozis hastalığı, geçirilmiş ameliyatlar ve genetik faktörler yer almaktadır.
Dış Gebelik Belirtileri Nelerdir?
Dış gebelik belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Vajinal kanama.
- Karnın bir tarafında şiddetli ağrı hissi.
- Baş dönmesi.
- Bayılma.
Bu belirtilerden bazıları sağlıklı gebelikler sırasında da ortaya çıkabilir. Bu yüzden kesin teşhis için doktor muayenesi gereklidir.
Dış Gebelik Riski Kimlerde Daha Fazladır?
Dış gebelik riski şu gibi bireylerde, genel nüfusa kıyasla daha fazladır:
- Daha önce herhangi bir kadın hastalığı sebebiyle ameliyat olmuş kadınlar.
- 35 yaşından büyük kadınlar.
- Endometriozis hastaları.
- Rahminde veya fallop tüplerinde yapısal bozukluk olan kadınlar.
- Kürtaj yaptırmış olan kadınlar.
- Ailesinde dış gebelik öyküsü olan kadınlar.
Bu gibi bireylerde dış gebelik riski daha fazla olabilir.
Dış Gebelikte Doğum Olur Mu?
Dış gebelikte doğum olmaz. Doğumun olabilmesi için embriyonun anne rahminde yaklaşık 40 hafta boyunca sağlıklı bir şekilde gelişim göstermesi gerekir. Dış gebelikte zigot hem gelişimi için gerekli olan kaynaklara sahip değildir hem de bulunduğu ortam gelişmesine olanak sağlayacak kadar geniş değildir. Bu yüzden dış gebeliklerin sonlandırılması gerekir.
Dış Gebelik Tehlikeli Midir?
Dış gebelik oldukça tehlikelidir. Fallop tüplerinde, karın içinde, yumurtalıklarda veya rahim ağzında gelişim gösteren zigot, zaman içerisinde çevresindeki sağlıklı dokulara zarar verebilir.
Dış Gebelik Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Dış gebelik sonlandırılmaz ve birey gereken şekillerde tedavi edilmezse ciddi organ hasarları ve iç kanama meydana gelebilir. İç kanamaya bağlı olarak bireyin hayatı tehlikeye girebilir. Bu yüzden dış gebelikten şüphelenen bireylere, kesin teşhisin gerçekleşebilmesi ve gebeliğin sonlandırılabilmesi için bir kadın doğum doktoru ile görüşmeleri tavsiye edilir.
Dış Gebelik Kendiliğinden Sonlanır Mı?
Dış gebelik, bazı durumlarda kendiliğinden sonlanabilmektedir. Ancak bu sürecin de doktor tarafından takip edilmesi gerekir. Çünkü dış gebelik sonlanmış olsa bile gebelik devam ederken organ hasarı gelişmiş olabilir.
Dış Gebelik Tekrarlar Mı?
Dış gebeliğe yol açan etmenler ortadan kaldırılmamışsa dış gebelik tekrarlayabilir. Daha önce dış gebelik yaşamış her 10 kadından 1’inde dış gebelik tekrarlayabilmektedir. Bu son derece yüksek bir orandır. Bu yüzden dış gebelik atlatmış olan kadınlara, bir sonraki hamilelikleri için Riskli Gebelik Takibi gibi hizmetler almaları önerilir. Konu hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan Riskli Gebelik Takibi isimli yazıyı inceleyebilirsiniz.
Dış Gebelik Tedavisi Nasıl Yapılır?
Dış gebelik tedavisi, gebeliğin ne kadar ilerlediğine ve bireyin sağlık durumunun dış gebelikten ne kadar etkilendiğine göre değişiklik gösterebilir. Dış gebelik tedavisinde gebelik fazla ilerlememişse ve iç kanama söz konusu değilse medikal yollarla gebelik sonlandırılabilir. Ancak dış gebelik ilerlemiş ve tüplerde hasar meydana gelmişse kapalı veya açık ameliyat yardımı ile bölgeye müdahale edilebilir.
Ankara Dış Gebelik Tedavi Ücreti 2023
Ankara dış gebelik tedavisi ücreti hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Bülent Berker ile iletişime geçebilirsiniz.