Ankara HPV – Genital Siğil – Kolposkopi

    HPV, onlarca farklı çeşidi olan, genelde cinsel yolla bulaşan ve genital bölgede siğil oluşumuna yol açabilen bir virüs türüdür. Human papilloma virüs olarak bilinen bu virüs, bulaşma gerçekleştikten sonra yıllar boyunca herhangi bir belirtiye yol açmadan bireyin vücudunda kalabilir. Uygun zamanı bulduğunda ise genital bölgede siğil gibi son derece rahatsız edici şikâyetlere yol açar. Ancak HPV’yi asıl tehlikeli kılan şey genital siğiller değildir.

    HPV’nin bazı türleri, rahim ağzı kanseri gibi oldukça tehlikeli kanser hastalıklarına yol açabilmektedir. Bu yüzden genital bölgesinde siğil olan kadınlara, rahim ağzı kanseri riskinin değerlendirilebilmesi için bir kadın doğum uzmanı ile görüşmeleri tavsiye edilir. Böylece kolposkopi gibi uygulamalara başvurulabilir ve rahim ağzının yapısı değerlendirilebilir. Yazımızın devamında ‘’Genital siğil tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Kolposkopi uygulaması neden yapılır?’’, ‘’Kolposkopi nedir?’’, ‘’HPV aşısı ne kadar?’’ ve ‘’Genital siğil kremleri işe yarar mı?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara genital siğil tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Bülent Berker’le iletişime geçebilirsiniz.

    HPV Nedir?

    HPV, cilt yüzeyinde genital siğil olarak bilinen lezyonlara yol açan ve genelde cinsel yolla bulaşan tehlikeli bir virüstür. Bu virüsün yüzlerce çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan bazıları kadınların iç genital bölgesinde anormal lezyonlara ve buna bağlı olarak da rahim ağzı kanseri gibi son derece tehlikeli hastalıklara yol açabilirler. HPV, cinsel ilişki (vajinal, oral veya anal) sırasında bulaşabildiği gibi genital siğil bulunan bölgeye temas etmiş kişisel eşyalardan da bulaşabilmektedir. Bu yüzden bireylere mümkünse erken yaşlarda HPV aşısı olmaları, cinsel ilişki sırasında korunmaları ve partner seçimlerine dikkat etmeleri önerilir. 

    Genital Siğil Nedir?

    Genital siğil, HPV enfeksiyonu sebebiyle erkeklerin ve kadınların genital bölgesinde oluşan lezyonlardır. Bu lezyonlar kıyafetlere sürtünerek rahatsızlık hissine sebep olabilir, cinsel ilişki sırasında ağrı yapabilir ve bahsi geçen nedenlerden kanayabilirler.

    HPV Aşısı Neden Önemlidir?

    HPV aşısı, HPV’nin pek çok türüne karşı son derece kapsamlı bir koruma sağlamaktadır. Bu koruma özellikle de kadınlar için oldukça önemlidir. Çünkü HPV’nin bazı türleri kadınlarda rahim ağzı kanserine yol açabilmektedir. Bu yüzden kadınlara, erken yaşlarda HPV aşısı yaptırmaları önerilir. HPV aşısı erkeklere de yapılabilir. 

    Genital Siğiller Nasıl Geçer?

    Genital siğiller bazı durumlarda kendiliğinden geçebilir. Ancak hastalara, siğillerin kendiliğinden geçmesini beklememeleri önerilir. Genital siğillerin uygun bir tedavi ile ortadan kaldırılması ve tekrarlama risklerinin azaltılması için genital siğil tedavisi elzemdir.

    Genital Siğil Tedavisi Nasıl Olur?

    Genital siğillerin tedavi edilmesi amacıyla başvurulan pek çok uygulama vardır. Bu uygulamalar arasında en sık tercih edileni, genital siğil kremi olarak bilinir. Doktor tarafından reçete edilen özel kremler genital siğillerin çoğalmasını ve yayılmasını önleyebilir. Genital siğil tedavisinde lazer uygulamalarına da yaygın bir şekilde başvurulmaktadır. Lazerle genital siğil tedavisi, genital siğil yakma ve genital siğil dondurma gibi tıbbi uygulamalar, kremlere kıyasla çok daha hızlı sonuç vermektedir. Bununla birlikte HPV pozitif olan ve genital siğilleri olan kadınlara, anormal hücre oluşumlarının araştırılabilmesi ve kanser riskinin değerlendirilebilmesi için Smear Testi olarak bilinen test de yapılabilir. Eğer test sonucunda anormal yapılanmalar tespit edildiyse kolposkopi isimli uygulamaya başvurulabilir.

    Kolposkopi Nedir?

    Kolposkopi, rahim ağzının detaylı bir şekilde incelenmesine olanak sağlayan özel bir tıbbi uygulamadır. Bu uygulama sayesinde rahim ağzındaki dokular 40 kata kadar büyütülebilmektedir.

    Kolposkopi Neden Yapılır?

    Kolposkopi uygulaması genelde Smear Testi sayesinde elde edilmiş olan anormal sonuçların değerlendirilmesi amacıyla yapılmaktadır. HPV virüsü, rahim ağzı çevresinde son derece tehlikeli lezyonlara yol açabilir. Bu lezyonlarda yer alan anormal hücreler zaman içerisinde rahim ağzı kanseri gibi tehlikeli hastalıklara sebep olabilirler. Kolposkopi uygulaması sayesinde bu yapılar dikkatle incelenebilir, elde edilen veriler Smear testi sonuçları ile karşılaştırılabilir ve kanser şüphesi değerlendirilebilir.

    Kolposkopi Ne Kadar Sürer?

    Kolposkopi uygulaması çoğu zaman yarım saatten kısa bir süre içerisinde tamamlanmış olur.

    Kolposkopi Nasıl Yapılır?

    Kolposkopi uygulaması ağrısız bir işlemdir. Hasta, uygulama sırasında özel bir masaya uzanır ve doktor tarafından hastaya uygun bir pozisyon verilir. Gerekli hazırlıklar tamamlandıktan sonra vajinal duvarlar, spekulum isimli metal bir araçla aralanır. Kolposkopi cihazı hizalanır ve gerekli gözlemler yapılır. Yapılan gözlemin sonuçları, işlemden hemen sonra hasta ile paylaşılabilir.

    Ankara HPV – Genital Siğil – Kolposkopi

    Ankara HPV tedavisi, genital siğil tedavisi ve kolposkopi uygulaması hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Bülent Berker’le iletişime geçebilir, randevu alabilirsiniz.


    Doktora Sorun!
    Call Now Button