Ankara Rahim Sarkması Tedavisi

    Rahim sarkması tedavisi Ankara, rahim sarkmasını ve rahim sarkmasına bağlı ortaya çıkan şikâyetleri ortadan kaldırmak amacıyla yapılan tedavi uygulamalarıdır. Rahim, sabit ve ideal bir konuma sahip olmasını sağlayan bağ dokular ve kas dokular tarafından desteklenir. Ancak buna rağmen tamamen hareketsiz veya sabit bir organ değildir. Özellikle de ilerleyen yaş, zorlu doğumlar veya kronik kabızlık gibi nedenlerden bahsi geçen destekleyici dokular zarar görebilir.

    Bu doku zararı ve yıpranma sebebiyle rahimde sarkma meydana gelebilir. Rahim sarkması, cinsel birliktelik sırasında ağrı, hoş olmayan bir genital bölge görüntüsü ve vajinal kanamalar gibi şikâyetlere yol açabilir. Bu yüzden rahim sarkması mümkünse önlenmeli, çoktan meydana gelmişse özel tedaviler yardımı ile ortadan kaldırılmalıdır. Yazımızın devamında ‘’Rahim sarkması tedavisi nasıl olur?’’, ‘’Rahim sarkması ameliyatı nasıl yapılır?’’, ‘’Rahim sarkması tehlikeli mi?’’ ve ‘’Egzersizler rahim sarkmasına iyi gelir mi?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara rahim sarkması tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Bülent Berker’le iletişime geçebilirsiniz.

    Rahim Sarkması Nedir?

    Rahim sarkması, rahmin ideal konumunu kaybetmesi ve vajinaya doğru sarkması ile meydana gelen durumdur. Bu durum kronik kabızlık, zorlu gebelikler ve yaşlanma gibi sebeplerden meydana gelebilmektedir. İlerleyen evrelerde rahim sarkmasının boyutu gitgide artabilir ve rahim dışarıdan görülecek şekilde sarkabilir. Bu durum hem estetik olarak hem de yol açtığı şikâyetler sebebiyle tedavi gerektirir. Rahim sarkması tedavisi genelde cerrahi yoldan gerçekleşmektedir. Bu tedavi kapsamında pelvik tabandaki dokuları onarmak amacıyla çeşitli işlemler yapılabilir veya sarkmaya uğrayan rahim, kapalı rahim alma ameliyatı ile alınabilir.

    Rahim Sarkması Neden Olur?

    Rahim sarkması, rahmin ideal bir pozisyona sahip olmasını sağlayan kasların ve bağ dokuların yıpranması sebebiyle meydana gelebilir. Bu dokular şu gibi sebeplerden yıpranabilirler:

    • Kronik kabızlık.
    • Zorlu veya çoğul doğumlar.
    • Yaşlanma.
    • Kronik öksürük.
    • Genetik faktörler.
    • Geçirilmiş olan ameliyatlar.

    Bu gibi faktörler zaman içerisinde pelvik tabandaki dokuların yıpranmasına ve rahmin sarkmasına yol açabilirler.

    Rahim Sarkması Belirtileri Nelerdir?

    Rahim sarkması belirtileri şunlardır:

    • Lekelenme tarzı vajinal kanamalar.
    • Cinsel ilişki sırasında ağrı.
    • Rahmin vajinadan dışarı sarkması.
    • Karın ve sırt bölgesinde ağrı.
    • İdrar kaçırma, idrar sırasında ağrı.
    • Vajinal akıntı miktarında artış.

    Rahim sarkması belirtileri bu şekilde sıralanabilir.

    Rahim Sarkması Kimlerde Olur?

    Rahim sarkması birden fazla doğum yapmış olan, 40 yaşından büyük olan ve kabızlık gibi sindirim sistemi sorunları yaşayan bireylerde, genel nüfusa kıyasla daha fazla görülebilmektedir.

    Rahim Sarkması Önlenebilir Mi?

    Rahim sarkmasını önlemek amacıyla kronik kabızlık ve kronik öksürük gibi problemlere erkenden müdahale edilmelidir. Bu gibi rahatsızlıklar sırasında ıkınma gibi durumlara bağlı olarak rahmi tutan dokular yıpranabilir. Bu da rahim sarkmasına neden olabilir. 

    Rahim Sarkması Tehlikeli Mi?

    Rahimdeki hafif sarkmalar ciddi bir şikâyete veya sağlık sorununa yol açmaz. Ancak sarkmanın miktarı arttıkça hasta, çeşitli belirtiler deneyimlemeye başlayabilir. Eğer erkenden müdahale edilmezse rahmin alınması gerekebilir. Bu yüzden rahim sarkması olan bireylerin en yakın zamanda bir kadın doğum uzmanı ile görüşmeleri önerilir.

    Rahim Sarkmasına Ne İyi Gelir?

    Pelvik tabandaki kasları ve dokuları güçlendirmek amacıyla yapılan özel egzersizler, rahim sarkmasını yavaşlatabilir veya engelleyebilir. Bu yüzden bireylere, erken yaşlardan itibaren pelvik bölgedeki dokuları güçlendirmeye yönelik egzersizler yapmaları önerilir.

    Rahim Sarkması Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Rahim sarkması tedavisi cerrahi tedavi ile gerçekleşir. Rahim sarkmasının medikal bir tedavisi yoktur.

    Kapalı Rahim Sarkması Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

    Kapalı rahim sarkması ameliyatı, ameliyatın detaylarına göre yarım saat ila bir buçuk saat arasında değişiklik gösterebilmektedir. 

    Kapalı Rahim Sarkması Ameliyatı Nasıl Yapılır?

    Kapalı rahim sarkması ameliyatı, genelde iki farklı amaç doğrultusunda yapılır. Bu amaçlardan ilki, pelvik tabandaki kas ve bağ dokuları onarmaktır. Bu dokuların onarılması ile birlikte rahimdeki sarkma giderilebilir ve sarkmanın ilerlemesi durdurulabilir. Kapalı rahim sarkması ameliyatı, sarkmanın meydana geldiği rahmi almak amacıyla da yapılabilir. Bu operasyon laparoskopik rahim alma ameliyatı veya kapalı rahim alma ameliyatı olarak da bilinir. Genel anestezi alında ve steril ameliyathane koşullarında gerçekleşen bu operasyon sırasında, hastanın göbek deliği çevresine atılan küçük kesilerden rahim bölgesine mikro kamera gönderilir. Bu kameradan gelen görüntüler sayesinde rahim alınır ve dikişlerin kapatılması ile ameliyat son bulur. Kapalı rahim ameliyatı yaptıran hastaların yaklaşık 2 ila 4 hafta içerisinde büyük oranda iyileşmeleri beklenir.

    Ankara Rahim Sarkması Tedavisi Fiyatları 2023

    Ankara rahim sarkması ameliyatı fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Bülent Berker’le iletişime geçebilirsiniz.


    Doktora Sorun!
    Call Now Button