Ankara Tekrarlayan Düşük Tedavisi

    Tekrarlayan düşük tedavisi Ankara, üç defadan fazla düşük yapmış olan bireylerde, düşüklerin hangi sebepten meydana geldiğini öğrenmek ve düşük sebebiyle ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarını önlemek amacıyla yapılan tedavidir. Gebeliğin sağlıklı bir şekilde devam etmesine engel olarak düşüklerin meydana gelmesine yol açabilen pek çok etmen vardır. Bu etmenlerin bazıları anne adayından, bazıları ise bebekten kaynaklanır.

    Gebeliğin ilk yirmi haftasında, özellikle de ilk 10 haftasında düşük riski son derece yüksektir. Bu süreçte kromozom anormallikleri, zararlı alışkanlıklar, ilaç kullanımı ve bazı rahatsızlıklar düşüklere yol açabilmektedir. Tekrarlayan düşük tedavisinde, çeşitli testler ve uygulamalar sayesinde düşük yapma nedenleri belirlenebilir. Bu nedenleri ortadan kaldırmaya yönelik tedavi çalışmalarına başvurulabilir. Yazımızın devamında ‘’Tekrarlayan düşükler neden olur?’’, ‘’Düşük riskinin yüksek olduğu haftalar hangileridir?’’, ‘’Tekrarlayan düşük tedavisi nasıl yapılır?’’ ve ‘’Tekrarlayan düşükler nasıl önlenir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara tekrarlayan düşük tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Bülent Berker’le iletişime geçebilirsiniz.

    Tekrarlayan Düşük Nedir?

    Tekrarlayan düşük, üçten fazla gebeliğin, gebelik 20. haftaya veya bebeğin ağırlığı 500 grama ulaşmadan önce sonlanması durumudur. Tekrarlayan düşükler embriyolardaki kromozom anormallikleri veya annenin sahip olduğu bir rahatsızlık sebebiyle meydana geliyor olabilir. Bu nedenlerin araştırılması ve sonraki gebeliklerin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için tekrarlayan düşük yapan kadınlara, alanında uzman bir kadın doğum doktoru ile görüşmeleri tavsiye edilir. 

    Tekrarlayan Düşük Neden Olur?

    Tekrarlayan düşük nedenleri arasında şunlar yer alabilir:

    • Bebeğin sahip olduğu kromozomların yapısında veya sayısında anormallik.
    • Hormon bozukluğu.
    • Dişi üreme sistemini meydana getiren organlarda yapısal anormallik.
    • Bazı kronik hastalıklar.
    • Rahim ağzı yetersizliği.
    • Bağışıklık sistemi hastalıkları.
    • Enfeksiyon hastalıkları.

    Tekrarlayan düşük sebepleri bu şekilde sıralanabilir.

    Tekrarlayan Düşük Sonrası Yapılan Testler Nelerdir?

    Tekrarlayan düşükler sonrasında, düşüklerin hangi nedenden meydana geldiğini öğrenmek adına çeşitli testlere ve tanılama uygulamalarına başvurulabilir. Bu uygulamalar arasında ilaçlı rahim filmi (HSG) ve histeroskopi gibi gelişmiş görüntüleme işlemleri yer alır. Bununla birlikte bağışıklık sistemi hastalıklarını veya hormon bozukluklarını tespit etmek için kan testlerine de başvurmak mümkündür.

    Tekrarlayan Düşüklerde Riskli Gebelik Takibinin Önemi Nedir?

    Birden fazla düşük yapmış olan ve yeniden gebe kalmayı planlayan kadınlara, riskli gebelik takibi gibi uygulamalar önerilmektedir. Riskli gebelik takibi sayesinde hem anne adayı kaynaklı hem de bebek kaynaklı düşük riskleri düzenli olarak gözden geçirilebilir. Bu riskleri mümkün olan düşük seviyelerde tutmak adına çeşitli önleme uygulamalarına ve tedavilere başvurulabilir. Konu hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan Riskli Gebelik Takibi isimli yazıyı inceleyebilirsiniz.

    Düşük Belirtileri Nelerdir?

    Düşük belirtileri arasında şunlar yer alabilir:

    • Karın ve sırt bölgesinde ağrı.
    • Lekelenme tarzı anormal vajinal kanama.
    • Yüksek ateş.
    • Mide bulantısı ve kusma.
    • Kasık bölgesinde şiddetli ağrı hissi.

    Düşük belirtileri bu şekilde sıralanabilir.

    Gebelikte Düşük Riskinin Yüksek Olduğu Haftalar Hangileridir?

    Gebelikte düşük riskinin en fazla olduğu dönem gebeliğin ilk 10 haftasıdır. Gebeliğin ilk 10 haftasından sonra da düşük riski vardır ancak bahsi geçen döneme kıyasla daha düşüktür. Gebeliğin 20. haftasından sonra düşük riski büyük oranda azalmaya başlar.

    Tekrarlayan Düşükler Nasıl Önlenir?

    Tekrarlayan düşüklerin önlenmesi için anne adayının yapabileceği şeyler arasında şunlar yer alır:

    • Sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olunmalı.
    • Sigara, alkol ve madde kullanımı gibi zararlı alışkanlıklar bırakılmalı.
    • Kafein içeren gıdaların tüketimi sınırlandırılmalı.
    • Yalnızca doktor tarafından reçete edilen ilaçlar kullanılmalı.
    • Riskli gebelik takibi veya yüksek riskli gebelik takibi gibi uygulamalara başvurulmalı.
    • Gebelik süresinde doktor kontrolleri aksatılmamalı.

    Tekrarlayan düşükleri önlemek amacıyla bu gibi noktalara dikkat edilebilir. Daha önce de bahsettiğimiz gibi tekrarlayan düşükler, bebekteki kromozom anormallikleri sebebiyle meydana gelebilmektedir. Günümüzde tüp bebek tedavisi sırasında yapılan PGT testleri sayesinde, kromozom anormalliği ve dolayısıyla düşük riski bulunan embriyoları belirlemek, rahme yalnızca sağlıklı embriyoları transfer etmek mümkündür. Konu hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan Genetikli Tüp Bebek Tedavisi (PGT-A) isimli yazıyı inceleyebilirsiniz.

    Düşük Tedavisi Ne Kadar Sürer?

    Düşük tedavisi, tedavinin nasıl gerçekleştiğine göre değişiklik gösterebilir. Eğer revizyon kürtajına başvurulacaksa bu işlem, vakumlu kürtaj yöntemi ile 10 dakika içerisinde tamamlanmaktadır.

    Tekrarlayan Düşük Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Düşük tedavisinin ilk aşamasında, düşüğün gerçekleştiğinden emin olmak adına çeşitli testlere ve uygulamalara başvurulur. Eğer düşük gerçekleşmiş ve rahimde gebeliğe dair bir doku parçası kalmamışsa düşüğün hangi nedenden gerçekleştiği araştırılabilir. Ancak bazı durumlarda, düşük yapılmasına rağmen rahimde sonlanan gebeliğe ait dokular bulunabilmektedir. Bu dokuların, revizyon kürtajı olarak bilinen uygulama ile alınması gerekir. Aksi takdirde sepsis gelişebilir ve septik şok olarak bilinen ölümcül sağlık sorunu meydana gelebilir. Bu yüzden düşük yapmış olan kadınların sağlık kontrolünden geçmesi son derece önemlidir. Revizyon kürtajı olarak bilinen uygulama sırasında rahim içerisinde kalan parçalar, klasik kürtaj tekniği ile veya vakumlu kürtaj ile alınabilmektedir. Bu uygulamalar hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan Kürtaj Ankara isimli yazıyı inceleyebilirsiniz.

    Ankara Tekrarlayan Düşük Tedavisi Fiyatları 2023

    Ankara tekrarlayan düşük tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Bülent Berker’le iletişime geçebilirsiniz.


    Doktora Sorun!
    Call Now Button