Ankara Çikolata Kisti Tedavisi

    Çikolata kisti tedavisi Ankara, endometriozis hastalığını ve endometriozis sebebiyle ortaya çıkan çikolata kistlerini tedavi etmek amacıyla yapılan uygulamadır. Rahimde endometrium veya rahim duvarı olarak bilinen özel bir doku yer alır. Bu doku hormonların kontrolü altında her ay çeşitli değişimlerden geçer. Bu değişimler sırasında kalınlaşır ve gerektiğinde yeniden incelir. Bazı durumlarda endometrium dokusu, rahim dışında bir bölgede de gelişim göstermeye başlayabilir.

    Bu bölgeler arasında yumurtalıklar ve fallop tüpleri gibi bölgeler yer almaktadır. Endometriozis olarak bilinen bu rahatsızlık, çikolata kistlerine yol açabilmesiyle bilinmektedir. Çikolata kisti tedavisi kapsamında yapılan uygulamalarla bu rahatsızlığı ortadan kaldırmak mümkündür. Yazımızın devamında ‘’Endometriozis ameliyatı nasıl yapılır?’’, ‘’Çikolata kisti kendiliğinden geçer mi?’’, ‘’Çikolata kisti tedavisi ne kadar sürer?’’ ve ‘’Endometriozis ameliyatı ne kadar sürer?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara çikolata kisti tedavisi ve endometriozis tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Bülent Berker’le iletişime geçebilirsiniz.

    Endometriozis Nedir?

    Endometriozis, rahim içi astarın (endometriumun) rahim dışındaki bir bölgede gelişim göstermesi ile görülen, çikolata kistlerine ve kısırlık gibi sorunlara yol açabilen ciddi bir kadın hastalığıdır. 

    Çikolata Kisti Nedir?

    Çikolata kisti, endometriumun tüplerde veya yumurtalık gibi rahim dışı bölgelerde gelişim göstermesiyle meydana gelen zararlı kitlelerdir. Bu kitlelerin içerisinde kıvam, renk ve görünüm bakımından çikolatayı andıran bir sıvı yer almaktadır. Çikolata kisti belirtileri arasında idrar yaparken yanma, ağrılı âdet kanamaları ve cinsel birliktelik sırasında ağrı gibi şikâyetler bulunmaktadır. Çikolata kistleri, kapalı çikolata kisti ameliyatı gibi laparoskopik ameliyatlar ile alınabilmektedir. Çikolata kistleri, tıp dilinde endometrioma ismiyle bilinmektedir.

    Çikolata Kisti Neden Olur?

    Çikolata kistlerinin ailevi yatkınlık gibi sebeplerden görüldüğü düşünülmektedir. Aynı şekilde rahim içerisindeki yapısal bozukluklar veya hormon dengesizliği gibi etmenler de endometriozis hastalığına ve dolayısıyla çikolata kistlerine yol açabilmektedir. Çikolata kisti olan her kadın, aynı zamanda endometriozis hastasıdır. Endometrizosi hastası olan kadınların ise bazı istatistiklere göre neredeyse yarısında çikolata kistleri görülebilmektedir.

    Çikolata Kisti Belirtileri Nelerdir?

    Çikolata kisti belirtileri arasında şunlar yer alabilir:

    • Ağrılı cinsel birliktelik.
    • İdrar sırasında yanma ve ağrı hissi.
    • Âdet kanamalarının normalden daha ağrılı olması.
    • Gebe kalmada güçlük.
    • Âdet kanamalarının miktarında artış.
    • Karın bölgesinde ağrı hissi.

    Çikolata kisti belirtileri bu şekilde sıralanabilir.

    Çikolata Kistleri Kimlerde Görülür?

    Çikolata kistleri neredeyse her 10 kadından 1’inde görülmektedir. Bu oran, aile üyelerinde çikolata kisti olan kadınlarda daha fazladır. Bu yüzden ailesinde çikolata kisti öyküsü olan bireylere özellikle de 18 ila 45 yaşları arasındalarsa düzenli olarak jinekolojik muayene yaptırmaları önerilir.

    Çikolata Kistleri Tehlikeli Midir?

    Çikolata kistleri, sebep oldukları şikâyetler sebebiyle zararlıdırlar ancak sebep oldukları şikâyetler genelde hayati tehlikeye yol açmaz. Bununla birlikte bazı çikolata kistleri, nadiren de olsa kanserli yapıya sahip olabilir ve kişinin sağlığı için ciddi bir tehlike oluşturabilir.

    Çikolata Kistleri Tedavi Edilmezse Ne Olur?

    Zamanında tedavi edilmeyen çikolata kistleri, çevrelerindeki dokulara zarar vermeye başlayabilir ve kalıcı kısırlık gibi ciddi sorunlara yol açabilirler. Bu yüzden çikolata kisti tedavisi aksatılmamalıdır.

    Çikolata Kistinin Bitkisel Tedavisi Var Mı?

    Çikolata kistinin bitkisel tedavisi yoktur. Bitkisel tedavilerle, bitkisel kürlerle veya benzer alternatif uygulamalarla bir hastalığı tedavi etmek mümkün değildir. Tedavinin kesin ve güvenilir bir şekilde gerçekleşebilmesi için bireyin, alanında uzman bir kadın doğum doktoru ile görüşmesi gerekir.

    Çikolata Kisti Tedavisi Nasıl Olur?

    Endometriozis ve çikolata kisti tedavisi, hastalığın erken dönemlerinde özel ilaç uygulamaları ile kontrol altına alınabilir. Ancak çikolata kistleri sebebiyle ciddi şikâyetler deneyimleniyor ve kistler ilaçlar ile kontrol altına alınamıyorsa cerrahi operasyonlara başvurulabilir. Günümüzde kapalı ve açık ameliyatlar ile çikolata kistlerinden tamamen kurtulmak mümkündür.

    Çikolata Kisti Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

    Çikolata kisti ameliyatının süresi kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Eğer kistler yalnızca belli bir bölgeyle sınırlıysa operasyon bir ila bir buçuk saat içerisinde tamamlanabilir. Ancak kistler yayılım göstermişse operasyonun süresi üç ila beş saati bulabilmektedir.

    Çikolata Kisti Ameliyatı Nasıl Yapılır?

    Çikolata kistleri, kapalı çikolata kisti ameliyatı veya açık çikolata kisti ameliyatı ile alınabilmektedir. Bu operasyonların her ikisi de genel anestezi altında gerçekleşmektedir. Açık ameliyatlar, karın bölgesine atılan ve boyutları 10 santimetre civarında olan kesiler yardımı ile yapılır. Kapalı yani laparoskopik çikolata kisti ameliyatı ise açık ameliyata kıyasla 20 kata kadar daha küçük boyutlu kesilerle yapılmaktadır. Kapalı çikolata kisti ameliyatı sırasında, bu küçük kesilerden vücut içerisine mikro kamera sokulur. Mikro kamera yardımıyla çikolata kistlerinin yayılımı incelenir. Daha sonra ise kameradan gelen anlık görüntüler ile kistler vücut dışına alınır. Kesilerin özel dikiş işlemleriyle kapatılmasının ardından çikolata kisti ameliyatı tamamlanmış olur. Açık çikolata kisti ameliyatı olan hastaların 4 ila 6 hafta içerisinde kapalı çikolata kisti ameliyatı olan hastalarınsa 2 ila 4 hafta içerisinde büyük oranda iyileşmeleri beklenir.

    Ankara Çikolata Kisti Ameliyatı Fiyatları 2023

    Ankara çikolata kisti tedavisi fiyatları ve çikolata kisti ameliyatı fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Bülent Berker’le iletişime geçebilir, randevu alabilirsiniz.


    Doktora Sorun!
    Call Now Button