Ankara Miyom Tedavisi

    Miyom tedavisi Ankara, rahmin myometrium tabakasında meydana gelen rahim urlarını (miyomları) tedavi etmek amacıyla yapılan uygulamalardır. Rahimde, kas dokusundan oluşan ve tıp dilinde myometrium olarak isimlendirilen özel bir tabaka yer alır. Myometrium tabakasında, çeşitli sebeplerden miyom veya rahim uru isimli iyi huylu kitleler meydana gelebilir. Genelde belirti vermeyen miyomlar, daha sonralarda yerleşim yerleri ve büyüklükleri sebebiyle ciddi şikâyetlere yol açabilirler.

    Miyomlar sebebiyle ortaya çıkan şikâyetlere örnek olarak gebe kalmada güçlük ve şiddetli âdet kanamaları verilebilir. Genelde myom tedavisi, miyomların alınması amacıyla yapılan kapalı miyom ameliyatı veya açık miyom ameliyatı gibi cerrahi uygulamalarla yapılmaktadır. Yazımızın devamında ‘’Myom ameliyatı nasıl yapılır?’’, ‘’Rahim uru tedavisi nasıl olur?’’, ‘’Rahimde myom belirtileri nelerdir?’’ ve ‘’Kapalı miyom ameliyatı nasıl yapılır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara miyom ameliyatı hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Bülent Berker’le iletişime geçebilirsiniz.

    Miyom Nedir?

    Miyom, rahmin myometrium tabakasında oluşan ve genelde belirti vermeyen iyi huylu kitledir. Miyomlar halk arasında rahim uru, ‘’miom’’ veya ‘’myom’’ olarak da bilinirler. Yerleşim yerlerine ve büyüklüklerine göre karın bölgesinde basınç hissine yol açabilir, âdet kanamalarının normalden daha şiddetli geçmesine sebep olabilir ve spermlerin yumurta hücrelerine ulaşmalarını engelleyerek gebe kalmayı zorlaştırabilirler.

    Miyom Neden Olur?

    Rahimde yer alan endometrium isimli tabaka, hormon değişimlerinden kolayca etkilenebilmektedir. Myometrium tabakası ise endometrium kadar olmasa bile hormon değişimlerinden etkilenebilmekte ve en nihayetinde üzerinde miyom gibi kitleler meydana gelebilmektedir. Bununla birlikte miyomların büyük oranda kalıtımsal sebeplerden ortaya çıktığı düşünülmektedir. Meydana gelme sebeplerinden bağımsız olarak miyomlar, günümüzde son derece modern cerrahi tekniklerle rahimden alınabilmekte ve sebep oldukları şikâyetler sonlandırılabilmektedir.

    Miyom Belirtileri Nelerdir?

    Myom belirtileri arasında şunlar yer alabilir:

    • Cinsel birleşme sırasında ağrı.
    • Âdet kanamalarının normalden daha yoğun ve şiddetli olması.
    • Âdet sancılarının daha şiddetli olması.
    • Karın bölgesinde şişlik ve basınç hissi.
    • Kabızlık.
    • İdrara çıkma sıklığında artış.
    • Gebe kalmada güçlük.

    Rahim uru belirtileri bu şekilde sıralanabilir. Miyomlar belirti vermeden de meydana gelebilirler. Bu yüzden genelde teşhisleri, rutin jinekoloji muayeneleri sırasında veya başka bir rahatsızlık için gidilen muayenelerde gerçekleşir.

    Miyom Kimlerde Görülür?

    Daha önce de bahsettiğimiz gibi genetik faktörlerin, miyomların oluşum sürecinde önemli bir rol oynadığı düşünülmektedir. Bu yüzden ailesindeki kadınlarda miyom olan bireylerde, miyom görülme riski genel nüfusa kıyasla çok daha fazla olabilir.

    Miyom Adet Düzensizliği Yapar Mı?

    Miyomlar, âdet düzensizliğine, âdet kanamalarının miktarında artışa ve iki âdet kanaması arasında meydana gelen anormal kanamalara yol açabilmektedir.

    Miyomlar Kısırlık Yapar Mı?

    Miyomlar bulundukları konum ve büyüklükleri itibari ile sperm hücrelerinin yumurta hücrelerine ulaşmasını zorlaştırabilir. Bunun bir sonucu olarak da yumurtanın döllenmesi ve gebeliğin gerçekleşmesi güçleşebilir.

    Miyom Ağrı Yapar Mı?

    Miyomlar ağrı yapabilir. Özellikle de âdet döneminde kanamaların son derece ağrılı geçmesine sebep olabilirler. Bununla birlikte cinsel birleşme sırasında da ciddi ağrılara yol açabilirler. 

    Miyomun Bitkisel Tedavisi Var Mı?

    ‘’Miyomlar için bitkisel çözüm’’ veya ‘’miyomlar için bitkisel kür’’ gibi uygulamalar miyomları tedavi edemez ve ortadan kaldıramazlar. Miyomlar ancak miyom ameliyatı kapsamında yapılan cerrahi operasyonlar ile tedavi edilebilirler. ‘’Bitkisel tedaviler’’ çoğu zaman tedavi görevi görmez ve hatta alerjik bir bünyeye sahip olan bireylerde anafilaktik şok gibi zamanında müdahale olmadığında bireyin yaşamını kaybetmesine yol açan reaksiyonlara sebep olabilirler. Bu yüzden miyom tedavisinde tıbbi, bilimsel ve güvenilir tedaviler haricinde alternatif uygulamalara başvurulmamalıdır. 

    Miyom Kendiliğinden Geçer Mi?

    Miyomlar kendiliğinden düşmez, yok olmaz veya geçmez. Miyomların ve miyomların yol açtığı klinik tablonun ortadan kaldırılabilmesi için cerrahi uygulamalara ihtiyaç duyulur. Bu uygulamalar sayesinde miyomları rahimden almak ve miyomlara bağlı oluşan şikâyetleri sonlandırmak mümkündür.

    Miyom Teşhisi Nasıl Konur?

    Miyomlar, fiziksel muayeneler ve fiziksel muayenelere eşlik eden ultrason gibi gelişmiş görüntüleme teknikleri yardımı ile teşhis edilebilirler. Doktor, miyom tanısı koyabilmek için histeroskopi veya çeşitli kan tetkiklerine de başvurulabilir.

    Miyom Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Miyom tedavisi genellikle cerrahi uygulamalarla yapılmaktadır. Bazı durumlarda miyomların büyümesini önlemek amacıyla iğne tedavisi gibi medikal uygulamalara başvurulabilmektedir. Ancak bu uygulamalar kalıcı ve devamlılığı olabilen işlemler değildir. Bu yüzden eğer miyomlar bireyin gündelik yaşamını etkiliyor, normalden daha ağrılı âdet kanamalarına yol açıyor ve kısırlık gibi problemlere sebep oluyorlarsa cerrahi operasyon gereklidir. Miyom ameliyatı olarak bilinen operasyon ile bu zararlı kitleleri rahimden almak mümkündür.

    Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır?

    Miyom ameliyatı kapsamında yapılan üç önemli operasyon vardır. Bunlardan ilki açık miyom ameliyatı olarak bilinir. Açık miyom ameliyatında, karın bölgesine atılan görece geniş bir kesiden rahme ulaşılır ve miyomlar alınır. Bu operasyon genel anestezi altında yapılır.

    Miyom ameliyatı kapsamında yapılan bir diğer operasyon ise kapalı miyom ameliyatıdır. Kapalı miyom ameliyatı tıp dilinde laparoskopik miyomektomi veya laparoskopik miyom ameliyatı gibi isimlerle de bilinmektedir. Lokal veya genel anestezi altında yapılabilen bu operasyon sırasında, genişlikleri 1 santimetreden bile küçük kesilerle rahme ulaşılır. Rahma gönderilen mikro kameradan gelen anlık görüntüler, doktorun gerekli cerrahi işlemleri başarı ile tamamlamasını sağlar. Laparoskopik miyom ameliyatı olan hastalar, açık miyom ameliyatı olanlara kıyasla daha çabuk iyileşirler.

    Miyom ameliyatı kapsamında yapılabilen üçüncü operasyon ise histeroskopik miyom ameliyatı veya histeroskopi ile miyom ameliyatı olarak bilinir. Bu operasyon vajina içerisinden gerçekleştirir. Son derece hızlı ve modern bir tekniktir. Karın bölgesine herhangi bir kesi atılmadığı için hastalar çok daha çabuk iyileşirler.

    Miyom operasyonları hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan Miyom Ameliyatı isimli yazıyı inceleyebilirsiniz.

    Ankara Miyom Tedavisi Fiyatları 2023

    Ankara miyom tedavisi fiyatları, kapalı miyom ameliyatı fiyatları ve benzer konular hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Bülent Berker’le iletişime geçebilirsiniz.


    Doktora Sorun!
    Call Now Button