Ankara Miyom Ameliyatı
Miyom ameliyatı Ankara, rahim urlarının (miyomların) alınması amacıyla kapalı veya açık cerrahi tekniklerle yapılabilen operasyondur. Miyomlar, rahmin myometrium tabakasında meydana gelirler. Boyutlarına ve yerleşim yerlerine göre gebe kalmada güçlükten şiddetli âdet kanamalarına kadar pek çok belirtiye yol açabilirler. Bu iyi huylu ancak zararlı olabilen kitlelerin tedavisi genelde cerrahi operasyonlarla yapılmaktadır. Bu amaç doğrultusunda yapılan cerrahi uygulamalar sırasıyla açık miyom ameliyatı, laparoskopik miyom ameliyatı ve histeroskopik miyom ameliyatıdır.
Laparoskopik miyom ameliyatı ve histeroskopik miyom ameliyatı, kapalı cerrahi tekniklerle yapıldıkları için çok daha avantajlı operasyonlardır. Yazımızın devamında ‘’Laparoskopik miyom ameliyatının avantajları nelerdir?’’, ‘’Laparoskopik miyom ameliyatı ne kadar sürer?’’, ‘’Histeroskopiyle miyom ameliyatı nasıl olur?’’ ve ‘’Miyom ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara miyom ameliyatı hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Bülent Berker’le iletişime geçebilirsiniz.
Miyom Nedir?
Miyom, rahmin myometrium isimli orta tabakasında meydana gelen anormal ancak iyi huylu kas kitleleridir. Bu kitleler çoğu zaman rahatsız edici bir belirtiye yol açmazlar. Bu yüzden teşhis edilmeleri genellikle tesadüfen olur. Gelişim gösterdikçe, yerleşim yerlerine de bağlı olarak çeşitli sorunlara yol açmaya başlayabilirler. Miyomların tedavisi, miyom ameliyatı kapsamında yapılan çeşitli operasyonlarla gerçekleştirilebilir. Bu operasyonlar arasında laparoskopik (kapalı) miyom ameliyatı, açık miyom ameliyatı ve histeroskopik miyom ameliyatı yer alır.
Miyom Neden Olur?
Rahmin myometrium isimli tabakasında, kas yapılarının büyümesi ve kitleleşmesi ile birlikte miyomlar oluşur. Bu kitlelerin oluşum nedenleri arasında kalıtımsal faktörler, hormonal değişimler ve yaşam tarzı gibi etmenler yer alabilmektedir. Miyomların tam olarak hangi nedenden ortaya çıktıklarını belirlemek mümkün olmasa da bu zararlı kitleleri tamamen tedavi etmek mümkündür.
Miyom Belirtileri Nelerdir?
Miyom belirtileri arasında şunlar yer alabilir:
- Âdet kanamalarının miktarında artış.
- Âdet sancılarının normalden şiddetli olması.
- Bazı durumlarda âdet düzensizliği ve ara kanamalar.
- Cinsel birleşme sırasında ağrı hissi.
- Karında basınç hissi.
- Kabızlık.
- Sık sık idrara çıkmak.
Miyom belirtileri bu şekilde sıralanabilir. Daha önce de bahsettiğimiz gibi miyomlar genellikle belirti vermeyen kitlelerdir. Ancak bu, miyomların hiçbir zaman belirtilere veya şikâyetlere sebep olmayacağı anlamına gelmez. Yukarıda bahsettiğimiz belirtileri deneyimleyen hastalara, teşhisin kesin olarak gerçekleşebilmesi ve tedavi çalışmalarının başlayabilmesi için bir kadın doğum doktoru ile görüşmeleri tavsiye edilir.
Miyom Kimlerde Görülür?
Miyomun en büyük nedenlerinden biri genetik yatkınlıktır. Yani aile üyelerinden birinde miyom olan kadınlarda miyom riski, genel nüfusa kıyasla çok daha fazla olabilir. Bu yüzden ailesinde miyom öyküsü olan kadınlara, rutin jinekolojik muayenelerini aksatmamaları önerilir.
Miyom Tedavisi Nasıl Olur?
Miyom tedavisi genellikle cerrahi olarak gerçekleşir. Cerrahi olmayan uygulamalar sürdürülebilir veya kalıcı çözüm sunan tedaviler değildirler. Bu yüzden miyomların, miyom ameliyatı olarak bilinen cerrahi operasyon ile alınması gerekir.
Miyom Ameliyatı Nedir?
Miyom ameliyatı, rahimde yer alan urların (miyomların) alınması amacıyla farklı tekniklerle yapılabilen özel bir operasyondur. Bu operasyon çoğunlukla genel anestezi altında ve steril ameliyathane koşullarında gerçekleşmektedir. Bazı operasyonlar sırasında lokal anestezi tekniklerine de başvurulabilmektedir.
Miyom Ameliyatı Hangi Yöntemlerle Yapılabilir?
Miyom ameliyatı şu gibi tekniklerle yapılabilir:
- Açık cerrahi teknikler.
- Kapalı cerrahi teknikler (Laparoskopi ve histeroskopi)
Kapalı cerrahi teknikler pek çok yönüyle açık ameliyatlara kıyasla daha avantajlıdırlar. Ancak miyomların 10 santimetreden büyük olduğu durumlarda kapalı ameliyatlar yetersiz kalabilir ve açık miyom ameliyatı gerekebilir.
Miyom Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Açık miyom ameliyatı ve laparoskopik miyom ameliyatı genelde 1 ila 1,5 saat içerisinde tamamlanır. Histeroskopik miyom ameliyatı ise yarım saat gibi çok daha kısa bir sürede tamamlanmaktadır.
Açık Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Açık miyom ameliyatı çoğunlukla genel anestezi altında yapılır. Steril ameliyathane koşullarında gerçekleşen bu operasyon sırasında, rahme ulaşmak amacıyla karın bölgesine 10 santimetre civarında bir kesi atılır. Bu kesiden rahmin myometrium isimli tabakasındaki miyomlara ulaşılır. Belirlenen miyomlar dikkatle alınır. Kesilerin özel dikiş uygulamaları yardımıyla kapatılmasının ardından ameliyat son bulur.
Kapalı Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Kapalı miyom ameliyatı, laparoskopik yöntemlerle ve genel anestezi altında yapılmaktadır. Steril ameliyathane koşullarında gerçekleşen bu operasyon sırasında, göbek deliğinin çevresine ortalama 5 milimetre (0,5 santimetre) civarında olan 3 kesi atılır. Bu kesiler kullanılarak laparoskopi cihazının mikro kamerası, rahim bölgesine gönderilir. Kameradan gelen anlık görüntü, cerrahın planlanmış olan işlemleri başarıyla yapmasını ve miyomları almasını sağlar. Miyom alındıktan sonra atılan küçük cerrahi kesiler, özel dikiş uygulamaları ile kapatılır. Böylece operasyon tamamlanmış olur. Kapalı miyom ameliyatı iyileşmenin çok daha hızlı olması ve görece daha az iz kalması açısından açık miyom ameliyatına kıyasla daha avantajlı bir operasyondur.
Histeroskopik Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Histeroskopik miyom ameliyatı, diğer miyom ameliyatlarının aksine karından değil vajina içerisinden gerçekleşir. Bu sayede göbek çevresine kesi atılmasına gerek kalmaz ve dikiş izleri meydana gelmez. Anestezinin türüne, yapılacak olan ameliyatın detaylarına göre özel olarak karar verilir. Ameliyatı sırasında vajinal duvarlar özel bir araçla aralanır. Histeroskop kamerası ve mikrocerrahi araçları, vajinal yoldan rahme ulaştırılır. Kameradan gelen görüntüler yardımı ile miyomlar bulunur ve alınırlar. Miyomların alınması ile birlikte ameliyat son bulur. Histeroskopi ameliyatından sonra hastalar çok daha hızlı iyileşirler ve karın bölgelerinde hiçbir iz kalmaz.
Miyom Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
Miyom ameliyatı olan hastalar, geçirdikleri ameliyatın detaylarına göre aynı gün taburcu edilebilir veya 1 gece hastane gözetiminde kalabilirler. Açık miyom ameliyatı olan hastalar 4 ila 6 hafta içerisinde, kapalı miyom ameliyatı olan hastalar ise genelde 2 hafta içerisinde büyük oranda iyileşirler.
Ankara Miyom Ameliyatı Fiyatları 2023
Ankara kapalı miyom ameliyatı fiyatları, laparoskopik miyom ameliyatı fiyatları ve histeroskopik miyom ameliyatı fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Bülent Berker’le iletişime geçebilirsiniz.