Ankara Sezaryen Doğum

    Sezaryen doğum Ankara, doğumun anestezi uygulaması altında ve cerrahi müdahale ile gerçekleştiği doğum şeklidir. Doğumun vajinal yoldan gerçekleşebilmesi için bazı şartların sağlanması gerekir. Hem anne adayının hem de bebeğin sağlığının doğal doğuma elverişli olması, doğum sırasında rahim ağzının yeterince açılması ve bebeğin anne karnında ideal bir pozisyonda olması bu şartlardan yalnızca bazılarıdır. Eğer bu şartlar sağlanmazsa normal doğum sırasında anne adayının veya bebeğin sağlığı tehlikeye girebilir. Bu yüzden sezaryen doğum gerekebilir.

    Modern yöntemlerle gerçekleştirilen sezaryen, neredeyse yüz yıldan fazladır başarıyla kullanılmış, bu süre içerisinde milyonlarca annenin ve bebeğin hayatını kurtarmıştır. Bu yüzden insanlık tarihindeki en önemli cerrahi uygulamalardan biri olarak bilinmektedir. Sezaryen doğum sırasında anne adayı ağrı hissi duymaz. Sezaryen doğum, normal doğumdan çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşir. Yazımızın devamında ‘’Sezeryan doğum nasıl olur?’’, ‘’Sezeryan doğum nereden yapılır?’’, ‘’Sezaryen doğum ne kadar sürer?’’ ve ‘’Sezaryen doğum kaçıncı haftada yapılır?’’ gibi merak edilen soruları yanıtlayacağız. Ankara sezaryen doğum hakkında merak ettikleriniz için Prof. Dr. Bülent Berker’le iletişime geçebilir, detaylı bir görüşme için randevu alabilirsiniz.

    Sezaryen Doğum Nedir?

    Sezaryen doğum, bebeğin ameliyathane koşullarında ve cerrahi uygulamalar ile dünyaya geldiği doğum şeklidir. Sezaryen doğum, normal doğumun çeşitli sağlık sorunları sebebiyle mümkün olmadığı veya önerilmediği durumlarda tercih edilmektedir.

    Sezaryen Doğum Neden Yapılır?

    Sezaryen doğum, normal doğumun mümkün olmadığı veya riskli kabul edildiği durumlarda, bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelebilmesi ve anne sağlığının korunabilmesi amacıyla yapılır. Anne adayları, ülkemizde isteğe bağlı sezaryen doğum yapabilirler. Ancak genelde sezaryen doğum, normal doğumu riskli kılan bir faktörün varlığı durumunda tercih edilir.

    Sezaryen Doğum Hangi Durumlarda Yapılır?

    Sezaryen doğum şu gibi durumlarda gerekli olabilir:

    • İkiz veya üçüz doğum sırasında.
    • Plasentanın rahim ağzını ve doğum kanalını kapadığı durumlarda.
    • Bebeğin beklenenden iri olduğu veya pelvik kanalın dar olduğu durumlarda.
    • Bebeğin anne karnındaki pozisyonunun normal doğum için uygun olmadığı durumlarda.
    • Annede ciddi bir kronik hastalık varsa.
    • Annede HSV gibi normal doğum sırasında bebeğe geçebilecek hastalıklar varsa.
    • Rahim ağzı suni sancı ilaçlarına yanıt vermez ve gerektiği kadar açılmazsa.

    Bu gibi durumlarda normal doğum yerine sezaryen doğum tercih edilebilir.

    Sezaryen Doğum Ne Kadar Sürer?

    Sezaryen doğum, normal doğum gibi 15 saat kadar sürebilen bir uygulama değildir. Sezaryen doğum çoğu zaman 30 ila 40 dakika içerisinde tamamlanmış olur.

    Sezaryen Doğum Riskli Midir?

    Tüm medikal ve cerrahi uygulamalar belli başlı risklere ve komplikasyonlara sahiptirler. Sezaryen doğumun da bazı riskleri vardır. Bu risklere örnek olarak karın içi organ hasarı, kanama ve damar tıkanıklığı verilebilir. Eğer sezaryen doğum uzman bir kadın doğumcu tarafından, ideal koşullar altında gerçekleştirilirse bahsi geçen tehlikeli durumların meydana gelme olasılığı son derece düşük olacaktır.

    Sezaryen Doğum Ağrılı Mıdır?

    Sezaryen doğum sırasında meydana gelebilecek ağrı ve rahatsızlık hissini engellemek adına çeşitli anestezi uygulamalarına başvurulur. Bu yüzden anneler sezaryen doğum sırasında ağrı hissi duymazlar.

    Sezaryen Doğum Ne Zaman Yapılır?

    Sezaryen doğum, hamileliğin 37. haftasından sonra yapılabilir. Bazı durumlarda bahsi geçen süreden daha erken yapılması da gerekebilir. Uzmanlar sezaryen doğum için mümkünse gebeliğin 39. haftasının beklenmesini tavsiye etmektedirler.

    Sezaryen Doğum Nasıl Yapılır?

    Sezaryen doğum, steril ameliyathane koşullarında ve özel anestezi uygulamaları altında yapılmaktadır. Sezaryen doğum sırasında genel anestezi, epidural anestezi veya spinal anestezi uygulamalarına başvurulabilir. Anestezinin türüne, annenin taleplerine ve sağlık durumuna özel olarak karar verilir. Anestezi uygulaması tamamlandıktan sonra annenin alt karın bölgesi antiseptik bir solüsyon ile dikkatle temizlenir. Daha sonra ise doktor, bu bölgeye 11 ila 15 santimetre uzunluğunda bir cerrahi kesi atar. Bu kesiyi takip eden bir dizi cerrahi işlemle karın boşluğuna, rahme ve son olarak ise bebeğe ulaşılır. Bebek anne rahminden alındıktan sonra plasenta çıkarılır ve özel dikiş uygulamaları sayesinde açılan kesiler kapatılır. Böylece doğum başarı ile gerçekleşmiş olur. 

    Sezaryen Doğum Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

    Sezaryen doğum yapan anneler, bir ila iki gece boyunca hastanede gözetim altında kalırlar. Bu süreçte bebeğin kontrolleri de gerçekleşir. Taburcu olan bireyler 4 ila 6 hafta içerisinde büyük oranda iyileşirler. Sezaryen doğum sonrası birkaç gün boyunca yatarak dinlenilmesi önerilir. Daha sonra ise doktorun da tavsiyesiyle hafif fiziksel aktiviteler gerçekleştirilebilir. Bu süreçte dikişlere zarar verebilecek davranışlardan kaçınılması, düzenli ve sağlıklı bir şekilde beslenilmesi, doktor tarafından reçete edilen ilaçların kullanılması önerilir. Sezaryen doğumdan 3 gün sonra ayakta duş alınabilir ve 1 hafta sonra günlük yaşama dönülebilir. Bu süreçte doktorun önerilerine dikkat edilmelidir.

    Ankara Sezaryen Doğum Fiyatları 2023

    Ankara sezaryen doğum ücreti hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Bülent Berker’le iletişime geçebilir, randevu alabilirsiniz.


    Doktora Sorun!
    Call Now Button