Ankara Doğal Doğum
Doğal doğum Ankara, doğumun anne adayının bedeni tarafından kontrol edildiği, gerekmeyen hiçbir tıbbi müdahalenin yapılmadığı özel bir normal doğum uygulamasıdır. Gebelik süreci boyunca yalnızca bebek değil, anne adayının vücudu da doğuma hazırlanır. Ancak çoğu zaman sezaryen doğum sırasında kullanılan cerrahi uygumalar veya normal doğum sırasında başvurulan suni sancı ilaçları sebebiyle bu hazırlıkların bir kısmı boşa gider. Doğal doğum sırasındaysa bedenin, sahip olduğu biyolojik mekanizmalar ve hormonlar yardımıyla doğumu başlatmasına, sürdürmesine ve başarıyla tamamlamasına izin verilir.
Doğumu yöneten doktor ve sağlık ekipleri müdahale için hazır olarak bekleseler de gerekmeyen veya zorunda kalmadıkları hiçbir tıbbi işleme başvurmazlar. Bu yüzden vajinal yolla gerçekleşen bu normal doğum uygulaması doğal doğum ismiyle bilinmektedir. Yazımızın devamında ‘’Doğal nasıl olur?’’, ‘’Doğal doğum ne kadar sürer?’’, ‘’Doğal doğumun avantajları nelerdir?’’ ve ‘’Doğal doğum ne zaman başlar?’’ gibi merak edilen konular hakkında detaylı bilgi vereceğiz. Ankara doğal doğum hakkında merak ettikleriniz için Prof. Dr. Bülent Berker’le iletişime geçebilir, detaylı bir görüşme için randevu alabilirsiniz.
Doğal Doğum Nedir?
Doğal doğum, doğumun kendiliğinden başladığı ve doğal süreçlerle devam ettiği özel bir normal doğum uygulamasıdır. Bu uygulama sırasında doktor veya sağlık ekipleri gerekmeyen hiçbir tıbbi müdahaleye başvurmazlar. Böylece anneler, doğal doğumdan hemen sonra bebeklerini kucaklarına alabilirler.
Normal Doğum Nedir?
Normal doğum, gebeliğin 37. ila 42. haftaları arasında gerçekleşmesi beklenen ve bebeğin vajinal yoldan dünyaya geldiği bir doğum şeklidir. Normal doğumda, doğal doğumdan farklı olarak epidural anestezi gibi uygulamalara başvurulabilmektedir.
Doğal Doğum Neden Yapılır?
Günümüzde pek çok anne adayı, doğum sürecinde bilincinin açık olmasını ve bu süreci olabildiğince doğal bir şekilde deneyimlemeyi tercih etmektedir. Doğal doğum genellikle bu yüzden tercih edilir ve yapılır. Bununla birlikte uzmanlar da doğum sürecine mümkün olduğunca az müdahale edildiği doğum şekillerinin tercih edilmesini önermektedir.
Doğal Doğumun Faydaları Nelerdir?
Doğal doğumun faydaları arasında şunlar yer alır:
- Doğal doğumun başlamasını ve devam etmesini sağlayan hormonlar anne ile bebek arasındaki bağın daha kuvvetli olmasını da sağlayabilmektedir.
- Doğal doğumun annenin süt üretimini desteklediği düşünülmektedir.
- Doğal doğum sırasında ağır anestezi uygulamaları kullanılmaz. Bu yüzden komplikasyonları çok daha azdır.
- Doğal doğum yapan anne, bebeğin ilk kontrolleri gerçekleşir gerçekleşmez bebeğini kucağına alabilir.
- Cerrahi müdahalelere başvurulmadığı için karın bölgesinde dikiş izi kalmaz.
- İyileşme süreci çok daha hızlı ve ağrısızdır.
Doğal doğumun avantajları ve faydaları bu şekilde sıralanabilir.
Normal Doğum Ağrılı Mıdır?
Normal doğum sırasında sancılar ve sancılara bağlı olarak da ağrı hissi meydana gelebilir. Günümüzde ağrısız normal doğum olarak bilinen uygulama hem ağrısız hem de bilinç açıkken doğum yapma fırsatı sunmaktadır. Bu uygulama epidural anestezi ile doğum veya epidural doğum olarak da bilinmektedir.
Doğal Doğum Hangi Haftalar Arasında Olur?
Doğal doğum, gebeliğin 37. haftasından itibaren her an meydana gelebilmektedir. Eğer doğum 37. haftadan önce başlamışsa bu durum erken doğum olarak bilinir. Bununla birlikte 42. haftadan sonra başlayan doğumlar ise geç doğum olarak isimlendirilir.
Doğal Doğum Ne Kadar Sürer?
Doğal doğumun süresini etkileyen pek çok faktör vardır. Bu faktörlerin başında ise anne adayının daha önce doğum yapıp yapmadığı gelmektedir. Eğer anne adayı ilk defa doğum yapıyorsa doğal doğumun 15 saat sürmesi beklenir. Annenin ikinci doğumu 7 saat kadar, üçüncü doğumu ise 4 saat kadar sürebilir.
Doğal Doğuma Hazırlık Süreci Nasıldır?
Pek çok yönüyle faydalı ve avantajlı olduğu düşünülen doğal doğuma, gebeliğin başlarından itibaren hazırlık yapılması tavsiye edilir. Eğer anne adayı gebelik takibi gibi hizmetler alıyorsa bu süreçte doktorundan, doğal doğum hakkında onu bilgilendirmesini isteyebilir. Çeşitli yaşam tarzı değişiklikleriyle, egzersizlerle ve danışmanlık uygulamalarıyla doğal doğuma gerektiği gibi hazırlanmak mümkündür.
Doğal Doğum Nasıl Olur?
Doğal doğumun genel anlamda iki temel aşaması vardır. Bunlardan ilkinde beden, kendisini doğum olayına hazırlar. Diğerinde ise doğum gerçekleşir. Doğum aşamaları şu şekilde özetlenebilir:
- Doğumun ilk aşamasında, belli aralıklarla gelen sancılar sayesinde rahim ağzı aralanmaya başlar. Doğumun en uzun süren aşaması budur. Bu aşamada doğum sancılarının 8 ila 10 dakikada bir tekrar etmesi beklenir. Doğal doğumun ilk aşamasında, rahim ağzı belli bir açıklığa ulaşınca doğum kesesi yırtılır. Yani halk arasında ‘’Suyum geldi.’’ olarak ifade edilen olay bu evrede gerçekleşir.
- Doğal doğumun ikinci aşamasında sancıların sıklığında artış meydana gelir. 2 ila 3 dakikada bir tekrarlayan doğum sancıları sayesinde rahim ağzı daha da açılmaya başlar. Tüm bu olaylar sırasında doktor ve sağlık ekipleri, anneyi gerektiği gibi yönlendirirler. Herhangi bir tıbbi müdahaleye başvurmasalar da hem bebeğin hem de annenin sağlık durumunu kontrol ederler. Gerekli olabilecek tüm tıbbi müdahaleler için hazır olarak beklerler. Yarım saat ila bir saat kadar süren bu evre, bebeğin dünyaya gelmesiyle son bulur.
Doğum sonrasında bebeğin sağlık kontrolleri yapılır, plasenta alınır ve bebek annenin kucağına verilir.
Doğal Doğum Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Doğal doğum yapan anneler, genelde bir gün içerisinde taburcu edilirler. Taburcu olan annelere, şu gibi noktalara dikkat etmeleri önerilir:
- Sigara ve alkol tüketilmemelidir.
- Kafein içeren çay ve kahve gibi gıdalar sınırlandırılmalıdır.
- Düzenli ve sağlıklı bir beslenme programına sahip olunmalıdır.
- Bebeğin ve annenin sağlık kontrolleri aksatılmamalıdır.
- Düzenli bir şekilde dinlenilmelidir.
- Kişisel hijyene dikkat edilmelidir.
Normal doğum sonrası dikkat edilmesi gerekenler bu şekilde özetlenebilir.
Ankara Doğal Doğum Fiyatları 2023
Ankara doğal doğum fiyatları ve normal doğum fiyatları hakkında bilgi almak için Prof. Dr. Bülent Berker’le iletişime geçebilir, randevu alabilirsiniz.