Ankara Hafta Hafta Gebelik

    Hafta hafta gebelik Ankara, gebelik sürecinde hem anne adayının hem de rahimde gelişmekte olan bebeğin; değişimlerini ve sağlık durumlarını takip etmek adına yapılan uygulamadır. Yumurta hücresinin döllenmesiyle başlayıp doğuma kadar devam eden gebelik, özel olduğu kadar zorlu da olan bir süreçtir. Gebelik boyunca anne adayının bedeni, bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için değişir ve bebeğe kaynak ayırır. Bu süreçte bebek de hızlı ve büyük bir değişim süreci içerisindedir.

    Bahsi geçen değişim ve gelişim sürecinde hem anne adayının hem de bebeğin sağlık durumu düzenli aralıklarla takip edilmelidir. Böylece gebeliğe bağlı ortaya çıkabilecek tehlikeli komplikasyonlar erkenden tespit edilebilir. Erken tedaviler ve önleme uygulamaları sayesinde bebeğin ve anne adayının sağlıkları güvence altına alınabilir. Gebelik süresince anne adayının bedeninde meydana gelen değişimler, bebeğin gelişimi, anne ve bebeğin sağlık durumu hafta hafta gebelik takibi uygulaması sayesinde düzenli aralıklarla incelenebilir. Yazımızın devamında ‘’Hafta hafta gebelik belirtileri nelerdir?’’, ‘’Hafta hafta gebelik kontrolleri nasıl olur?’’, ‘’Hafta hafta gebelik takvimi nasıl hazırlanır?’’ ve ‘’Hafta hafta hamilelik süreci nasıl ilerler?’’ gibi merak edilen konular hakkında detaylı bilgi vereceğiz. Ankara hafta hafta gebelik takibi hakkında merak ettikleriniz için Prof. Dr. Bülent Berker’le iletişime geçebilir, detaylı bir görüşme için randevu alabilirsiniz.

    Hafta Hafta Gebelik Takibi Nedir?

    Hafta hafta gebelik takibi; gebelik süreci ile birlikte anne ve bebek sağlığının düzenli olarak takip edilmesi amacıyla yapılan uygulamadır. Gebelik takibi uygulaması sayesinde bebekteki olası kromozom anormallikleri, annede görülebilecek gebelik şekeri gibi rahatsızlıklar ve gebeliğin gidişatını riske atabilecek çeşitli etmenler erkenden tespit edilebilir.

    Hafta Hafta Gebelik Takibi Neden Yapılır?

    Hafta hafta gebelik takibi, gebeliğin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesini sağlamak, bebeğin gelişimini değerlendirmek ve annenin sağlıklı bir gebelik geçirmesini sağlamak gibi amaçlar doğrultusunda yapılabilir. Anne rahminde yer alan embriyo, gebelik süreci boyunca son derece hızlı bir şekilde gelişir. Bu gelişim süreçlerinin gerektiği gibi gerçekleşmesi hem gebeliğin gidişatı hem de bebeğin sağlığı için oldukça önemlidir. Aynı şekilde anne adayının gebelik sürecini rahat ve sağlıklı bir şekilde geçirmesi de gebeliğin gidişatı için önemlidir. Gebelik takibi sayesinde bahsi geçen şartların sağlanması, ideal koşulların meydana gelmesi ve gebeliğin sağlıklı bir şekilde devam etmesi amacıyla özel uygulamalara başvurulabilir.

    Hafta Hafta Gebelik Belirtileri Nelerdir?

    Gebeliğin ilk hafta belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

    • Yorgunluk ve bitkinlik hissi.
    • İdrara çıkma sıklığında artış.
    • Vajinal akıntıda artış.
    • Kasık bölgesinde ağrı.
    • Memelerde hassasiyet.
    • Mide bulantısı.
    • Yerleşme kanaması.

    Bu belirtiler esasında gebeliğin ilk haftasında değil, üçüncü haftasında meydana gelmeye başlarlar. Döllenmenin gerçekleştiği ilk haftada herhangi bir gebelik belirtisine rastlamak mümkün değildir. Bu yüzden gebeliğin en erken belirtileri, erken gebelik belirtileri veya gebeliğin ilk belirtileri olarak bilinen durumlar gebeliğin 3. haftasında meydana gelir.

    Hafta Hafta Gebelik Kontrolleri Ne Sıklıkla Yapılır?

    Hafta hafta gebelik takibi kapsamında, gebeliğin 28. haftasına kadar ayda bir gebelik kontrolü gerçekleşir. Gebeliğin 28. ila 36. haftaları arasında ise bu kontrollerin sıklığı iki haftada birdir. 36. haftadan doğuma kadar olan süreçte ise her hafta gebelik kontrol muayenesi gerçekleşebilir. Riskli gebelik veya yüksek riskli gebelik durumlarında ise bu kontroller daha sık gerçekleşebilmektedir. Konu hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan Riskli Gebelik Takibi isimli yazıyı inceleyebilirsiniz.

    Hafta Hafta Gebelik Takvimi Nasıl Hazırlanır?

    Hafta hafta gebelik takvimi, doktor tarafından anne adayının sağlık durumuna ve gebeliğin gidişatına göre özel olarak hazırlanır. Bu takvim içerisinde gebelik için önemli olan haftalar, hafta hafta gebelik gelişimi ve gebelikte yapılması gereken testler yer almaktadır. Doktor, kontrol muayeneleri sırasında anne ve baba adayını bu takvim hakkında detaylı olarak bilgilendirir.

    Gebelikte Önemli Haftalar Hangileridir?

    Gebelik sürecinin tamamı son derece önemlidir, bu yüzden gebeliğin başlarından itibaren doktor muayenelerini aksatmamak gerekir. Bununla birlikte gebelik için diğerlerinden çok daha önemli bazı haftalar vardır. Hamilelikte önemli haftalar şu şekilde sıralanabilir:

    • 11 ila 14. haftalar arasında down sendromu gibi rahatsızlıkları tespit edebilmek için bazı önemli testler yapılır. Bu yüzden bahsi geçen haftalar son derece önemlidir.
    • 16 ila 18. haftalar arasında üçlü ve dörtlü tarama testleri yapılır. Bu testler 11 ila 14. haftalar arasında yapılan ikili tarama testinden çok daha kapsamlıdırlar.
    • 19 ila 21. haftalar arasında detaylı ultrason, dört boyutlu ultrason veya 4 boyutlu ultrason gibi isimlerle bilinen görüntüleme işlemine başvurulur. Gerekli değerlendirmeler ve gözlemler için en uygun haftalar bunlardır.
    • ve 23. haftalarda bebeğin kalp muayenesi gerçekleştirilir.
    • 24 ila 28. haftalar arasında gebelik şekerini tespit etmek amacıyla şeker yükleme testi, 26. haftaya kadar ise gebelikte tetanos aşısı yapılabilir.
    • 28 ila 35. haftalar arasında annenin sağlık durumunu ve bebeğin gelişimini değerlendirmek adına çeşitli testlere başvurulabilir.
    • Gebeliğin 35. haftasından itibaren her hafta non-stress test veya NST olarak bilinen test yapılabilir.
    • haftadan doğuma kadar geçen süreçte doğumun hangi yöntemle gerçekleşeceğine karar verilebilir. Doğuma hazırlık uygulamalarına başvurulabilir, anne ve baba adayı doğum süreci hakkında bilgilendirilebilir.

    Hamilelik için önemli haftalar bu şekilde sıralanabilir.

    Hafta Hafta Gebelikte Yapılması Gereken Testler Hangileridir?

    Hafta hafta gebelik takibi sırasında şu gibi testler yapılabilir:

    • İkili genetik tarama testi.
    • Üçlü genetik tarama testi.
    • Dörtlü genetik tarama testi.
    • Bahsi geçen testler sırasında yapılan detaylı ultrason görüntülemeleri ve anne kanından fetal DNA testi.
    • Şeker yükleme testi.
    • İdrar testleri, kan tetkikleri.

    Gebelik sürecinde yapılan bazı testler bunlardır.

    Ankara Hafta Hafta Gebelik Takibi Fiyatları 2023

    Ankara hafta hafta gebelik takibi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Bülent Berker’le iletişime geçebilirsiniz.


    Doktora Sorun!
    Call Now Button