Ankara Menopoz Tedavisi
Menopoz tedavisi Ankara, menopoz sürecinde hormonların dengelenebilmesi veya menopoza bağlı ortaya çıkan rahatsızlıkların giderilmesi amacıyla yapılan tedavidir. Rahmin sağ ve sol yanında yer alan yumurtalıklarda, bireyin yumurtalık rezervleri bulunur. Yeni doğan bebeklerin yumurtalıklarında sayısı milyonları bulan yumurta hücresi yer alır ancak ergenliğe girene kadar bu yumurta hücrelerinin pek çoğu kaybedilmiş olur. Ergenliğe girilmesiyle birlikte bu rezervlerden her ay belli bir bölümü olgunlaşır ve döllenmeye hazır hale gelir.
Döllenme gerçekleşirse zigot bir süre fallop tüplerinde gelişir ve sonrasında rahme yerleşerek gebelik sürecini başlatır. Döllenmenin meydana gelmediği durumlarda ise kanama ile vücut dışına atılır. Bu rezervlerin tükenmesi ve doğurganlığın kaybedilmesiyle birlikte menopoz isimli bir döneme girilir. Menopoz öncesinde ve menopoz sürecinde kadınlar, son derece rahatsız edici şikâyetlere sahip olabilir ve hatta bazı ciddi hastalıklar açısından risk altında olabilirler. Menopoz tedavisi hem bu ciddi hastalıkları önlemek hem de menopoz sırasında deneyimlenen şikâyetleri ortadan kaldırmak için yapılır. Yazımızın devamında ‘’Menopoz tedavisi nasıl olur?’’, ‘’Hormon replasman tedavisi nedir ve nasıl yapılır?’’, ‘’Menopoz belirtileri nelerdir?’’ ve ‘’Erken menopoz nedenleri nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara menopoz tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Bülent Berker’le iletişime geçebilirsiniz.
Menopoz Nedir?
Menopoz, yumurtalık faaliyetlerinin son bulması ve buna bağlı olarak adet döngüsünün kesilmesidir. Menopoza girilmeden önceki 2 ila 6 yıllık dönem ise premenopozal dönem olarak bilinmektedir. Bu dönemde başlayan bazı rahatsız edici belirtiler bireyin gündelik yaşamını zorlaştırabilir. Aynı zamanda yumurtalık faaliyetlerinin yavaş yavaş azalmasıyla birlikte hormon dengesizliği kaynaklı problemler de görülebilir. Kadınlar 45 ila 55 yaşları arasında menopoza girebilirler.
Hormon Replasman Tedavisi Nedir?
Hormon replasman tedavisi, menopoz sebebiyle görülen rahatsızlıkları hafifletmek ve bireyin yaşam kalitesini arttırmak amacıyla yapılan tedavidir. Menopoz ile birlikte kadın bedeni için önemli olan bazı hormonlarda düşüş yaşanır. Bu düşüşün etkileri vajinal kuruluk, sıcak basması ve benzer rahatsız edici belirtiler şeklinde kendilerini gösterir. Hormon replasman tedavisinde, bahsi geçen hormonların yeri, hormon ilaçları yardımıyla doldurulur. Böylece menopoz sebebi ile deneyimlenen şikâyetler hafiflemiş veya ortadan kalkmış olur.
Erken Menopoz Nedir?
Erken menopoz, yumurtalık aktivitesinin 40 yaşından önce kalıcı bir şekilde sonlanmasıdır. Kalp ve damar hastalıklarına, kısırlığa ve kemik erimesi gibi durumlara yol açabilen bu rahatsızlığın genetik sebeplerden meydana geldiği düşünülmektedir. Bununla birlikte bazı bağışıklık sistemi hastalıkları, kemoterapi, ciddi enfeksiyon hastalıkları ve bazı ameliyatlar da erken menopoza yol açabilmektedir.
Menopoz Belirtileri Kaç Yaşında Başlar?
Menopoz belirtileri, menopoza girilmeden aylar ve hatta yıllar öncesinde başlayabilmektedir. Bu belirtilerden bazıları menopoza girildikten sonra da bir süre devam ederler.
Menopoz Belirtileri Ne Zaman Biter?
Menopoz belirtileri, belirtilerin başlamasının ardından ortalama 4 yıl sonra kaybolurlar. Bu belirtiler, daha önce de bahsettiğimiz gibi menopoz öncesinde başlayabilir ve menopoz sonrasında da devam edebilirler.
Menopoz Belirtileri Nelerdir?
Menopoz belirtileri arasında şunlar yer alabilir:
- Aşırı terleme.
- Sıcak basması.
- Kilo alımı.
- Vajinal kuruluk ve buna bağlı olarak cinsel ilişki sırasında ağrı.
- Yüz ve dekolte bölgesinde kızarıklık.
- Memelerde hassasiyet.
- Âdet düzensizliği, âdet gecikmesi veya aylarca âdet olmamak.
- Cinsel isteksizlik.
- Gece terlemesi
Menopoz belirtileri bu şekilde sıralanabilir.
Menopoz Rahim Duvarı Kalınlaşmasına Yol Açar Mı?
Rahim duvarının kalınlaşması ve incelmesi; östrojen ve progesteron hormonları tarafından kontrol edilmektedir. Menopoz döneminde bu hormonların üretimi oldukça azalır. Buna bağlı olarak da kalınlaşan rahim duvarı incelmekte zorlanabilir.
Menopoz Döneminde Cinsel Yaşam Etkilenir Mi?
Menopoz döneminde vajinal kuruluk ve cinsel isteksizlik gibi sorunlar meydana gelebilir. Bu sorunlar bireyin cinsel yaşamını olumsuz yönde etkileyebilirler.
Menopoz Döneminde Hangi Hastalıkların Meydana Gelme Riski Artar?
Menopoz döneminde şu gibi hastalıkların ortaya çıkma riski artış gösterebilir:
- Kemik erimesi.
- Rahim sarkması.
- Rahim duvarı kalınlaşması.
- Karaciğer hastalıkları.
- Bağışıklık sistemi hastalıkları.
- Uyku apnesi.
- Çeşitli kalp ve damar hastalıkları.
- Reflü.
- Anksiyete ve depresyon.
Menopoza giren kadınlarda, ortaya çıkma riski yüksek olan rahatsızlıklardan bazıları bunlardır.
Menopoz Tedavisi Nasıl Olur?
Menopoz döneminde olan kadınlara, yılda en az bir defa kadın doğum uzmanı ile görüşmeleri ve genel sağlık kontrollerini aksatmamaları önerilir. Eğer menopoz belirtileri, gündelik yaşamı ciddi ölçüde etkiliyorsa hormon replasman tedavisi olarak bilinen uygulamaya başvurulabilmektedir. Bu uygulama sayesinde, menopoz döneminde düşüşe geçen hormonları, ilaç yolu ile vücuda almak ve bazı rahatsız edici belirtilerin şiddetini azaltmak mümkündür. Hormon replasman tedavisi, hormon düzenleyici ilaçlarla yapılmaktadır ve menopoza bağlı şikâyetler son bulana kadar devam edebilmektedir. Doktorunuz tedavi süreci hakkında detaylı bilgilendirme yapacaktır.
Ankara Menopoz Tedavisi Fiyatları 2023
Ankara menopoz tedavisi fiyatları ve hormon replasmanı tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Bülent Berker ile iletişime geçebilirsiniz.