Kürtaj Ankara

    Kürtaj Ankara, istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması amacıyla farklı tekniklerle yapılabilen tıbbi uygulamadır. İstenmeyen gebelikleri önlemek adına kullanılan pek çok korunma yolu vardır. Ancak bunlardan hiçbiri tam anlamıyla korunma sağlamaz. Bu yüzden partnerlerden her ikisi de korunuyor olsa bile gebelik gerçekleşebilir. İstenmeyen gebelikler veya anne sağlığı için tehdit oluşturan gebelikler, kürtaj Ankara uygulamaları ile sonlandırılabilir. Ülkemizde her iki amaç doğrultusunda da kürtaj yaptırmak mümkündür. Kürtaj uygulaması, düşüklere yol açan ilaçlarla, klasik Ankara kürtaj işlemiyle veya vakumlu kürtaj Ankara olarak bilinen modern uygulama ile yapılabilmektedir. Günümüzde gebeliklerini sonlandırmak isteyen pek çok kadın ağrısız kürtaj olarak da bilinen vakumlu kürtaj uygulamasını tercih etmektedir. Yazımızın devamında ‘’Vakumlu kürtaj nedir?’’, ‘’Vakumlu kürtaj ne kadar sürer?’’, ‘’Kürtaj uygulaması sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?’’ ve ‘’Kürtaj sonrası kanama olur mu?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara kürtaj uygulaması hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Bülent Berker’le iletişime geçebilirsiniz.

    Kürtaj Nedir?

    İstenmeyen veya anne adayının sağlığını tehdit eden gebelikleri sonlandırmak amacıyla yapılan uygulamaya kürtaj denir. Bununla birlikte kürtaj uygulaması, düşük sonrası rahimde kalan dokuları temizlemek amacıyla veya rahimden doku örneği almak amacıyla da yapılabilmektedir. Gebeliği sonlandırmak amacıyla yapılan kürtaj uygulamaları arasında klasik kürtaj, vakumlu kürtaj ve medikal yollarla gerçekleşen ilaçlı kürtaj (düşük hapıyla kürtaj) yer alır.

    Kürtaj Ankara Neden Yapılır?

    Kürtaj gerektiren bazı durumlar şunlardır:

    • Gebeliğin anne adayının sağlık durumunu tehlikeye attığı durumlar.
    • Bebekte ciddi bir genetik hastalık bulunması.
    • Bebeğin kalp atımlarının durması.
    • Yüksek dozda radyasyona maruz kalmış olmak.
    • Gebelik süresince sakıncalı ilaçlar kullanmış olmak.
    • Bebeğin gelişimi ile ilgili bir rahatsızlığın bulunması.
    • Gebeliğin sonlandığı ancak rahimde gebeliğe ait parçalar kaldığı durumlar (Revizyon kürtajı).

    Bunlara ek olarak gebelik, hamileliğin ilk 10 haftası boyunca yalnızca anne adayının isteğine bağlı olarak sonlandırılabilmektedir. Bu uygulama isteğe bağlı kürtaj olarak bilinmektedir.

    İsteğe Bağlı Kürtajlar Yasal Mıdır?

    Ülkemizde, isteğe bağlı kürtajlar gebeliğin 10. haftasına kadar yasaldır. İlerleyen haftalarda ise heyet raporu olmadan kürtaj işlemi gerçekleştirilemez.

    İsteğe Bağlı Kürtaj Kimlere Yapılabilir?

    18 yaşını doldurmuş yetişkin bireyler, eğer evlilerse eşlerinin de rızası ile isteğe bağlı kürtaj yaptırabilirler. Evli değillerse uygulamayı yalnızca kendilerinin talep ediyor olması yeterli olacaktır. 18 yaşından küçük olan bireylerde ise isteğe bağlı kürtajın gerçekleşebilmesi için hem ebeveynlerin izni hem de (birey evli ise) eşinin rızası gerekmektedir. 15 yaşından küçük bireylere ise ailenin izni olsa bile, yasal mercilere haber verilmeden kürtaj işlemi yapılamaz.

    Kürtaj Ankara Ne Zaman Yapılabilir?

    İsteğe bağlı kürtajlar gebeliğin 10. haftasına kadar yapılabilir.  İsteğe bağlı kürtajlarda gebeliğin 6. haftası, kürtaj işlemi için en ideal süreçtir.

    Kürtaj Anlaşılır Mı?

    Kürtaj uygulaması sırasında herhangi bir cerrahi kesiye veya dikiş işlemine başvurulmaz. Bu yüzden kürtaj uygulamasının anlaşılması mümkün değildir. Kürtajdan sonra bireyin kanında, hâlâ gebelikle alakalı bazı hormonlar var olabilir. Bu hormonların da tamamen kaybolması ile birlikte bireyin önceden gebe olduğunu ve kürtaj yaptırdığını anlamak mümkün değildir.

    Kürtaj Kayıtlara Geçer Mi?

    Kürtaj uygulaması, bireyin haklarını korumak amacıyla tüm tıbbi uygulamalar gibi kayıt altına alınır. Bu kayıtlar hastanın izin verdiği kişiler ve hastanın kendisi hariç kimse ile paylaşılmaz. Bireyin aile üyeleri veya gelecekteki eşi dahi bahsi geçen kayıtlara ulaşamaz.

    Kürtaj Sonrası Hamile Kalınabilir Mi?

    Kürtaj sonrasında hamile kalmak mümkündür. Kürtaj uygulaması sırasında bireyin doğurganlığına zarar verilmediği için kürtaj sonrası gebelik gerçekleşebilir. Uzmanlar, kürtaj yaptırmış olan kadınlara, kürtajdan 3 ay sonrası için gebelik planlaması yapmalarını tavsiye eder. 

    Kürtaj Sonrası Kanama Olur Mu?

    Kürtaj sonrası hafif bir kanama görülebilir. Bu kanamaların 3 ila 5 gün boyunca devam etmesi mümkündür. Bu yüzden bahsi geçen süre boyunca hijyenik ped kullanılabilir.

    Kürtaj Sonrası Adet Düzensizliği Olur Mu?

    Kürtaj uygulaması sonrasında adet düzensizliği gözlenmez. Ancak kürtaj yaptıran kadınların adet kanamaları yaklaşık 1 hafta kadar gecikebilir. Bu 10 günü bulabilen gecikmenin ardından adet kanamalarının başlaması beklenir.

    Kürtaj Ankara Ne Kadar Sürer?

    Kürtaj uygulaması, kürtajın hangi teknikle yapıldığına göre 10 ila 20 dakika kadar sürebilir. Hastalar yaklaşık 1 saat içerisinde taburcu olur ve eve dönebilirler.

    Kürtaj Ankara Nasıl Yapılır?

    Kürtaj, klasik kürtaj veya vakumlu kürtaj olarak bilinen iki farklı yöntemle yapılabilir. Klasik kürtaj uygulamasında, anestezi altında olan hastanın rahim duvarı, özel bir araç yardımı ile kazınır. Böylece gebeliğe son verilir. Vakumlu kürtaj uygulamasında ise rahim içerisindeki dokuları tahliye etmek için, rahimde negatif basınç oluşturan özel bir vakum cihazı kullanılır. Bu uygulama sayesinde istenmeyen gebelikleri dakikalar içerisinde sonlandırmak mümkün olur.

    Ankara Kürtaj Fiyatları 2023

    Ankara kürtaj fiyatları 2023, vakumlu kürtaj fiyatları ve ilaçlı kürtaj fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Bülent Berker’le iletişime geçebilirsiniz.


    Doktora Sorun!
    Call Now Button