Tüp bebek tedavisinde embriyo transferi nasıl yapılır?

Tüp bebek tedavisinde son aşama embriyo transferidir. Elde etmiş olduğumuz embriyoyu bir plastik yumuşak kateter içerisine alıyoruz. Rahmin içerisine gönderiyoruz ve orada tutunması için dua ediyoruz. Tabi ki bu embriyo transferi çok önemli bir şey. Çünkü bütün yapmış olduğunuz emeklerin belki sonucunu alacağınız en hassas nokta.

Embriyo transferinde hasta jinekolojik muayene masasına geçiyor. Hiçbir ağrı, hiçbir sıkıntı yok. Dolayısıyla anestezi altında yapılan bir şey değil. Spekulum dediğimiz bir muayene aletini takıyoruz. Rahim ağzını kullandığımız kültür midyumu veya izotonik dediğimiz bir sıvıyla yıkadıktan sonra oradaki mukus benzeri yapıları toparladıktan sonra rahim ağız temiz olunca artık embriyo yüklenmiş olan kateter rahmin içerisine gönderiliyor. Burada önemli olan hastanın idrara sıkışık olması ki rahmin yönü belirlenip çok kolay bir şekilde kateter geçebilsin. Dolayısıyla yumurta toplarken idrara sıkışık olmamamız ama embriyo transferi yapılırken de idrara sıkışık olmamız gerekiyor. Zaten karnımızdan da bir ultrason bize kateterin nasıl gideceğini gösteriyor.

Artan embriyoları ne yapıyoruz? Embriyo transferinde biliyorsunuz ki:

  1. 35 yaş altında ilk uygulamada bir tane,
  2. İki uygulamada eğer başarısız olmuşsak daha sonra iki tane,
  3. 35 yaş üstündeki kadınla artıda iki embriyo transfer edebiliyoruz.

Ama elimizde daha fazla sayıda embriyo kalmışsa o zaman onları donduruyoruz. Böylece daha sonra tüp bebek iğneleri kullanmadan, yumurta toplama sıkıntısına girmeden elimizdeki embriyoları çözüp naklediyoruz.

Tabii embriyo transferi yaparken rahim iç duvarı yani endometrium dediğimiz rahim zarının belli bir kalınlıkta olması lazım. Bunun 7-8 mm'nin üzerinde olması ve belli bir görünümde olması lazım. İçerisinde yani o zar kısmında veya rahim iç kısmında sıvı birikmemesi lazım. Hangi durumlarda sıvı birikir?

  • Rahim zarı çok ince ise,
  • İçeride yapışıklık varsa,
  • Tüplerde su toplanması, hidrosalpenks dediğimiz bir durum varsa.

Şimdi biz bunu eğer gözden kaçırmışsak, oraya çok kaliteli bir embriyo koymuş olsak bile rahmin içine tutunamayacaktır. Dolayısıyla muayenede daha tüp bebeğe başlarken ultrasonun çok iyi yapılması gerekiyorsa rahim filminin çekilmesi ve eğer tüplerde su toplaması gibi bir durum varsa bunların işlemden önce tüplerin alınması ya da tıkanması gerekiyor. Dolayısıyla embriyo transferi dediğimiz şey sadece içeriye basit bir şekilde embriyonun yerleştirilmesi değil. Gördüğünüz üzere birçok parametreyi düşünmemiz gerekiyor.

Polikistik over hastalar da özel bir grup oluşturuyor. Bunlar da karnın içinde su toplaması, yumurtalıkların çok büyümesi, ovarian hiperstimulasyon, OHSS diye kısalttığımız bir çok yorucu bir tablo oluşabileceği için bu gibi durumlarda biz embriyoyu transfer etmiyoruz. Yani tüp bebek yapıyoruz, bu tablo ortadan kalksın diye birkaç ay bekliyoruz. Bu arada da embriyoları dondurmuş oluyoruz. Tabii dondurma işini vitrifikasyon dediğimiz camlaştırma, hızlı dondurma yöntemiyle yapıyoruz. Ki günümüzde artık bu en çok tercih edilen yöntem yavaş soğutmaya, yavaş dondurmaya kıyasla artık vitrifikasyon kullanıyoruz ve çözdüğümüzde embriyoların sağlıklı olma ihtimali çok yüksek. Yine rahmet tutunma oranları aynen taze tüp bebekteki gibi çok yüksek. Görüldüğü üzere embriyo transferi tüp bebek tedavisi gibi çok hassas bir tedavinin karinasını oluşturuyor, en önemli kısmını oluşturuyor. Tabii ki amacımız gebelik olduğu için çok dikkatli bir şekilde bunu yapıyoruz.