+: A'dan Z'ye sağlık programına hoş geldiniz. Haber Global ekranlarında. Ben Shahla Orucova ve bugün dopdolu bir yayın hazırladık sizin için. Özellikle çocuk sahibi olmak isteyen çiftleri ekran başına davet ediyoruz. Çünkü bugünkü konumuz tüp bebek tedavisi. Ama daha ayrıntılı programımızda neler var izliyoruz. Hemen sonrasında canlı yayınla konukla birlikte stüdyomda karşılayacağım sizi.
+: Çocuk sahibi olamayan çiftler ne zaman tedaviye yönelmeli? Gebelik oluşmadan önce genetik problemlerle ilgili ne tür önlemler alınmalı? Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçların yan etkileri var mı? Şala Oruçova soruyor. Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek uzmanı Profesör Doktor Bülent Berker yanıtlıyor. Birazdan. Hem sağlıklı hem doğal görünen bir burun nasıl olmalı? Burun ameliyatları hangi şartlarda yapılmalı? Kulak Burun boğaz uzmanı operatör Dr. Tural Fethullah Ev işin inceliklerini anlatıyor. Birazdan.
+: Güzel bir pazar günü olsun. Ekranları başında izleyen tüm izleyicilerimiz için biz stüdyomuzda canlı yayınla karşınızdayız. A'dan Z'ye sağlık programı başladı ve biraz evvel de söylediğim gibi tanıtımlarda da gördüğünüz üzere tüp bebek tedavisini konuşacağız. Çok değerli uzman konuğumuz ile beraber. Kendisi şu anda stüdyomuzda artık bizimle birlikte. Hemen takdim etmek istiyorum size. Profesör Doktor Bülent Berker, Kadın hastalıkları ve aynı zamanda doğum ve tüp bebek uzmanı diyebiliriz değil mi hocam?
-: Evet çok teşekkür ediyorum. Herkese iyi pazarlar.
+: Hoş geldiniz hocam. Ankara'dan geldiniz.
-:Evet
+: çok çok teşekkür ediyoruz geldiğiniz için, davetimizi de kırmadığınız için. Aynı zamanda hocam Ankara Üniversitesi öğretim üyesi bunu da mutlaka söylemek istiyorum. Şimdi hocam tüp bebek tedavisi biz son yıllarda oldukça fazla konuşuyoruz. Bu anlamda da gelişen teknolojiler var. Tıp günden güne ilerliyor ve umut vaat ediyor aslında pek çok çift için. Peki şöyle başından konuşmaya başlayalım isterim. Çiftler ne zaman bu yönteme başvurmalı?
-: Esasen tüp bebek yöntemi bir yardımla, tıbbi yardımla bebek elde etme yönteminin en üst teknolojisi. Sonuçta bu yönteme direkt mecbur kalıpta geçen hastalarımız, çiftlerimiz oluyor. Ya da bazen tablet tedavisi, aşılama tedavisi. Bunların neticesinde bebek sahibi olamamışsa en etkin tedavi olan tüp bebek yöntemine geçiyoruz. Peki insanlar ne zaman? Çiftler ne zaman bir doktor arayışına ya da tıbbi tedavi arayışına girmeli? Şimdi genel bilgi şu. Yani çiftlerin hiç bildikleri bir sorun yoksa ve kadın yaşı 35'in altındaysa daha genç yaş grubunda. O zaman bir yıl düzenli ilişki olmasına rağmen bebek olmazsa. Ama eğer kadın yaşı 35'in üzerindeyse bu süreyi 6 ay ile sınırlandırıyoruz. Bu sürenin içerisinde denemişler, düzenli ilişki olmuş ama bebek olmamışsa o zaman yardımcı üreme tedavilerine geçiyoruz. Tabii ki burada aslında kilit nokta şu Bilinen bir problem, kendilerinin bildiği bir problem yoksa. Çünkü eğer bildikleri bir problem varsa bir an önce hekime gitmelerinde fayda var.
+: Şu konuda çok önemli aslında bu tip tedaviye yönelecek olan çiftler. Daha çok kadınlardan bahsediyorum. Biz araştırmayı çok seviyoruz. İnternetten hemen araştırıyoruz, yazıyoruz, bakıyoruz, okuyoruz. Doğru bilgiler de var ama kafa karıştırıcı bilgiler de var bu anlamda. Şimdi mikroenjeksiyon yöntemi var, aşılama yöntemi var, tüp bebek yöntemi veya tedavisi var. Bu bahsettiğim şeylerin hepsi tüp bebek tedavisinin içerisinde yer alan uygulamalar mı yoksa farklı farklı.
-: Değil Aslında değil. Şöyle aşılama yönteminde doğal üremeyi kullanıyoruz. Yani yumurta geliştiriyoruz. Oraya kadar tüp bebekle benzerlik var ama sonrasında erkeğin spermini rahim içerisine enjekte ediyoruz. Püskürtüyor. Buna aşılama diyoruz ama bu biraz daha alt tedavi grubunu oluşturuyor. Tüp bebekte ise biz spermle yumurta yani insan üreme hücrelerini laboratuvarda beraber döllüyoruz. İşte bu dölleme işlemini eğer biz yumurtanın yanına spermleri koyarsak. In vitro fertilizasyon IVf ya da tüp bebek. Ama eğer kendimiz spermi hücrenin, yumurtanın içerisine yerleştirirsek buna da mikro enjeksiyonlu tüp bebek diyoruz. Farkı var mı? Özünde farkı yok. Neden? Çünkü ülkemizde konvansiyonel klasik. Yani spermi yumurtanın etrafına koyarak yaptığımız tüp bebek çok az oranda yapılıyor. Çünkü orada döllenememe, fertilizasyon olmama ihtimali olduğu için genelde Türkiye'de, ülkemizde, çoğunlukla gelişmiş ülkelerde de öyledir. Çoğunlukla mikro enjeksiyonlu tüp bebek yapılır. Yani sperm yumurtanın içerisine direkt yerleştirilir.
+: Peki hocam sorularımı sormaya devam edeceğim ama hemen ekranları başında izleyen izleyicilerimize bir hatırlatmada bulunmak istiyorum. Zaman zaman ekranda hatta şu anda görüyorsunuz bize ulaşabileceğiniz WhatsApp hattımızı. Profesör Doktor Bülent Berker, Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olduğunu söylemiştik. Sorularımızı yanıtlıyor. Varsa sorularınızı yönlendirin lütfen. Şimdi tüp bebek tedavisinde de sanırım kadını da erkeği de aynı anda ele almak lazım. Infertilite nedenlerini araştırırken hangi aşamalardan geçiyor? Çift Hocam.
-: Esasen tabii. Hani çiftimiz bebek sahibi olamıyoruz diye geldiğinde bize. Bu demektir ki bir sorun var. Çünkü olmamış bebek. Bunun altında biz tıbbi bir sebep bulabiliriz de bulamayabiliriz de yapmış olduğumuz araştırmalar neticesinde. Ama takdir edersiniz ki sperm analizi en kolay yöntem. Dolayısıyla öncelikle hani infertil bebek sahibi olamamış çiftte öncelikle erkeğin araştırmasını yapıyoruz. Dolayısıyla çok teşekkür ederim. Yani çiftlerin birlikte gelmesinde bize fayda var. Erkeğin araştırmasını yapıyoruz. Çok basit bir şekilde 3 5 günlük bir cinsel perhiz sonrasında erkek spermogram verdiğinde yani bir örnek veriyor. Bu örnekte biz spermin hareketine, şekline, hızına bakıyoruz. Eğer bununla ilgili bir problem varsa baştan tedbirlerimizi ve tedavi yöntemimizi belirliyoruz. Ancak diğer kısmı var. Bir de kadına ait faktörler var. Orada da önemli olan nokta şu. Yani her şey kadın hücresinde gerçekleşiyor. Yani tabii ki bir hayatın ortaya çıkması için iki hücreye de ihtiyaç var. Yani hem yumurtaya hem sperme ihtiyaç var. Ama burada sperm misafir olarak geliyor. Yani aslında ortam ev ortamı. Kadının yumurta hücresi dediğimiz yumurta hücresi. Dolayısıyla kadına ait faktörler çok daha fazla. Rahmi araştırıyoruz. Hormonları araştırıyoruz. Süt hormonu, tiroid hormonu, adet düzensizliği, hormonları bunları araştırıyoruz. Rahimle ilgili bir problem var mı? Tüpler açık mı? Yani özetlersek erkeğe ait araştırma aslında biraz daha kolay ama kadına ait araştırmalar daha detaylı. Her ikisini araştırdıktan sonra elde ettiğimiz verilere bağlı olarak tüp bebekte nasıl bir yol izleyeceğiz onu planlamış oluyoruz.
+: Peki hocam şunu da merak ediyorum aslında siz uzun yıllardır tüp bebek üzerinde çalışmalar yapan bir hekimsiniz. Şimdi size başvuran hastalar evet sebebi bilinmeyen infertilite çok konuşuyoruz ama bu tüp bebek tedavisinde özellikle çiftlere tavsiye ettiğiniz şey nedir? Herhalde moral ve motivasyon. Psikolojik durum da burada çok önemli.
-: Tabii şimdi şu açıdan çok önemli. Yani biz esasen yaradılışın nasıl olduğunu bilmiyoruz. Tabii ki çok önemli bir mesafe elde etmişiz tıpta. 1978 yılında da ilk tüp bebek bebek dünyaya gelmiş ve o bebeğin de bebeği olmuş durumda. Dolayısıyla tıbbın geldiği nokta inanılmaz ama tamamen her şeyi biliyoruz diyemeyiz. Dolayısıyla çift bize geldiğinde tabii ki hepimizin isteği bir an önce o sağlıklı bebeğe kavuşmak. Ama bazen bu kısa, bazen uzun, bazen kolay, bazen zor bir yolculuk halini alabiliyor. O nedenle inanacağız, kendimizi motive edeceğiz. Hani düşmüş olduğumuz psikolojik bunalım olduğu noktalarda mutlaka bir hekimimizle bu konuları konuşacağız. Biz aynı zamanda hastamızın yardımcısı oluyoruz o anlamda. Ama en önemli şey sebat edeceğiz, ısrar edeceğiz ve neticede o güzel sonuca, bebeğe ulaşacağız. Yani sabır çok önemli bir şey.
+: Kaç tekrar deneme yapılabilir? Tüp bebek tedavisi.
-:Esasen tüp bebekte böyle bir şey söylemek doğru olmaz. Tabii maddi manevi insanın gücünün yettiği noktada devam etmek lazım. Bu noktada şunu söylemek isterim. Yani biz tüp bebekte, birincide, ikincide en geç üçüncüde gebeliğe ulaşıyoruz. Ama tabii çeşitli sorunlar olabiliyor. Ortaya koyabildiğimiz, koyamadığımız sorunlar olabiliyor tıbbi araştırmalarla. Bu nedenle hani tüp bebekte şu kadar sayı dersek doğru olmaz. Çünkü bu şu anlama gelir. Diyelim ki bir kişi 5 kere tüp bebek yaptırdı ve olmadı. O zaman biz buna olmaz dersek morali çok ciddi anlamda bozulur. Esasen tüp bebek tedavisi amacımız olan eve bebek götürme gerçekleştiği an bitiyor. Bu her hastada farklı, her çiftte farklı olabilir. Sayı sınırı koymayalım ama bir cümle şunu söyleyebiliriz ilk 3 4 tüp bebek uygulamasında tabii ki kastettiğim dikkatli güzel yapılmış inanıyorum zaten öyle yapılıyor. Bu uygulama neticesinde biz gebeliği ulaşamazsak bundan sonra bizi biraz daha meşakkatli bir yol bekliyor diyebiliriz.
+: Daha ayrıntılı bir araştırma, daha da ince tetkikler herhalde değil mi?
-: Tabii. Yani her şeyde olduğu gibi tıp mesleğinde de özellikle üreme sağlığında, tüp bebek incelemelerinde de her zaman bir analiz yapmak zorundayız. Yani biz bütün malzemeyi bir anda ortaya koyamayız. Yani araştırmaların hepsini yaparsak zaten çiftimiz çok bunalır. Öncelikle ilk verilere göre uygulamaları yapıyoruz Ama bunlardan sonuç elde edememişsek dediğiniz gibi araştırmalarımızı daha derinlere götürüyoruz. Bu her zaman bir sonuç alacağımız anlamına gelmesin ama tabii ki başarıyı artırır.
+: Çocuk sahibi olmak isteyen herkesin umarım biraz önce bahsettiğiniz eve bebekle gitme hayali gerçekleşir. İzleyicilerimizden gelen sorular var. Genetik tarama ile ilgili oldukça fazla soru geliyor. Hocam. Yaş faktörünü sormuş izleyicilerimiz. Menopozla ilgili sorular var ama genetik çok önemli herhalde. Genetik taramayı hangi aşamada yapıyorsunuz? Veya tüm tüp bebek tedavilerinde genetik taramadan geçiyor mu embriyolar?
-: Hayır. Tüm tüp bebek tedavilerinin genetik taramadan geçmesine gerek yok. Tabii ki. Ailede bir genetik hastalıklı bir bebek var mı? Onu yoksa yani veya çiftlerde birinci derecede akrabalık yok ya da bir genetik hastalık yoksa bütün tüp bebek uygulamalarında genetik analiz yapmıyoruz ama tüp bebek uygulamasının ne zaman genetiği dahil ediyoruz? Eğer çiftin yani kadın yaşı 35 ve üzerindeyse, tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları olmuşsa, tekrarlayan gebelik kayıpları olmuşsa ya da ağır erkek faktörü varsa yani sperm sayısı, şekli, bozukluğu çok ciddi ise bununla ilgili önemli bir şey söylemek isterim. 2019 yılında çok ciddi star diye yani Yıldız diye Star diye kısaltılmış olan bir çalışma yayınlandı. Bu çalışma bize gösterdi ki çok merkezli bir çalışma. İngiltere, Amerika, Kanada ve Avustralya'dan merkezlerin katıldığı çok ciddi bir çalışma. Bu çalışma kanıta dayalı olarak bize gösterdi ki 35 40 yaş grubundaki kadınlarda biz eğer tüp bebek tedavimize pre implantasyon, genetik tanı dediğimiz, yani kromozomun normal olan embriyoyu bulma arayışımızı eklersek. Yani bizim tabirimizle genetik tüp bebek yaparsak bebeğe ulaşma süremiz ve canlı doğum oranımız artıyor. Dolayısıyla herkese genetik tüp bebek yapmayalım. Bilinen bir öykü varsa yapalım. Ama bilinen bir öykü yoksa 35 40 yaş aralığında gebe gebeliği elde etmek ya da bebeğe ulaşma süresini kısaltmak için ekleyebiliriz.
+: Evet tüp bebek tedavisi hocam anlattıklarınızdan yola çıkarak kişiye özel geliştirilmesi gereken bir tedavi olduğunu anlıyorum. Sohbet etmeye devam edeceğiz. Profesör Doktor Bülent Berker stüdyo konuğum. Tüp bebek tedavisini konuşuyoruz ama programımızın içerisinde zaman zaman sizler için hazırladığımız kısa kısa videolarımız var. Operatör Doktor Tural, Fethullah ile bizimle birlikte olacak Kulak burun boğaz uzmanı olduğunu söyleyelim. Burun estetiği ile ilgili aslında hepimizin merak ettiği konular olabiliyor. Eğer burnumuzla ilgili sorun yaşıyorsak izleyelim bakalım hocam neler anlatmış.
=: Burun estetiği nedir ve kimlere yapılır? Ameliyat. Burun estetiği nedir konusuna çok farklı cümlelerle ve farklı şekillerde cevap verebiliriz. Ama şöyle anlaşılır dilde şöyle ifade edebilirim. Hem estetik hem fonksiyonel açıdan burnu daha iyi hale getirmemiz için yapılan yeniden şekillendirme işlemidir. Bu ameliyatı yaparken daha önce ameliyat olmamış güzel burunların doğal anatomisini örnek alarak yapmamız gerekir. Estetik kaygıyla yapılan bir burun ameliyatında doğal anatomiyi ne kadar örnek alarak yaparsak, fonksiyonel olarak da o kadar iyi bir sonuç elde etmiş oluruz. Peki burun ameliyatı? Burun ameliyatlarını kimlere yapıyoruz? Genellikle bize burun sırtında kemer, burun ucu düşüklüğü. Dar veya geniş burun. Eğri burun deformitesi. Benim özellikle dikkat ettiğim alınan başlayan burunlar yüksek radius dediğimiz burun kökünün yüksek olması. Sorunlarıyla gelen kişilere bu ameliyatı yapıyoruz. Bu sorunların yanında eşzamanlı havayolu sorunları, saptal deviasyon dediğimiz burun yapısında olan eğrilikler var. Yetersizliği, burnun yumuşak dokusunda olan sorunlar veya burun etlerinin hipertrofisi dediğimiz sorunların eş zamanlı tespit edilip burun estetiğinin yanında havayolu sorunlarında giderilmesi gerekir. Özellikle altını çizmem gereken bir konu bu. Çünkü bir burun ne kadar güzel olursa olsun nefes alamayan bir burun hastayı mutlu etmez.
+: Çok teşekkür ediyoruz. Operatör Doktor Tural. Fethullah'ı izledik efendim. Kulak burun boğaz uzmanı ve burun estetiğine dair merak edilenleri paylaştı bizimle. Biz ise Profesör Doktor Bülent Berker ile stüdyomuzda sohbetimize devam ediyoruz. Eğer sorularınız varsa tüp bebek tedavisine dair bu soruları da bizlere ulaştırabilirsiniz. Hocam aslında tüp bebek tedavisi denildiğinde birazcık çiftler acaba başımıza neler gelecek, bu tedavinin aşamaları nelerdir diye de merak ediyorlar. Aşama aşama anlatalım bu tedaviyi.
-: Şimdi tabi öncelikle tüp bebek kararına vardığımızı düşünüyorum. Öncelikle şunu bilelim ki bu asla ağrılı bir tedavi değil. Çiftin herhangi bir şekilde zamanını ciddi bir oranda alacak bir tedavi değil. Günde 5 10 dakika ayıracakları bir tedavi. 3 5 günlük bir takip aralıklarıyla biz çifti alıyoruz. Önce geldi baktık genelde adetin 2. Veya 3. Günü tedaviye başlıyoruz. Aynen şeker ve insülin iğneleri gibi çok küçük iğnelerle yumurta geliştirici tedavi yapıyoruz. Yumurtalar belli bir büyüklüğe gelince bunu tabi ultrasonla takip ediyoruz. Belli büyüklüğe gelince onları tüp bebek laboratuvar olarak adlandırdığımız tıbbi mekanda yumurtaları topluyoruz. Bunu ultrason eşliğinde yapıyoruz. Ve ağrısız olarak gerçekleşiyor. Yumurtalar alındıktan sonra erkekten almış olduğumuz sperm biraz önce söylediğim gibi mikroenjeksiyon yöntemiyle yumurtanın içerisine yerleştiriyoruz. Ertesi gün döllenme oldu mu diye bakıyoruz. Birkaç gün takip ediyoruz. Genelde hastalarımızın da çoğunun bildiği 3 gün ya da 5 gün transferlerini gerçekleştiriyoruz. Buna da yumurta embriyo sayısına embriyo dediğimizde insan öncülü olan rahmin içine koyacağımız yapının adı hücre sayısına, embriyo sayısına, kalitesine göre karar veriyoruz. 3 gün mü 5 gün mü? Bazen dondurarak bazen taze transfer yapıyoruz. Çalışmalar göstermiş ki bunların arasında ciddi bir fark yok. Duruma göre karar veriyoruz. Transfer ettikten sonra transfer de yine ultrason eşliğinde bir ince kateter yardımıyla oluyor. Kadının idrara sıkışık olmasını istiyoruz ki kolaylıkla transfer kateterini uterus içerisine yani rahim içerisine aktaralım diye ve sonra da oraya embriyoyu koyuyoruz. Yani esasen bunların içerisinde hiçbir şekilde bir ağrı, sıkıntı yok. Yaklaşık olarak 12 gün sonra da bir kan testi yapılıp gebelik testi. Bu süreçte 12 gün beklerken kullandığı bazı ilaçlar var. Bunlar iğne şeklinde olabilir, hap şeklinde olabilir bu süreç içerisinde.
+: Ama evde mi kalması gerekiyor anne adayının yoksa normal yaşantısına devam edebilir mi? Dikkat etmesi gereken şeyler nelerdir?
-: Esasen bizim istediğimiz normal hayattan kopmamak. Yani bu bir tedavi. Bunun özel bir hayatı aksatıcı yönünün olmamasını istiyoruz. Ama ilk bir iki gün evinde istirahat ettikten sonra normal yaşantısına dönebilir. Hastalarımız Bunda biraz çekince duyuyorlar. Hani ayağa kalkınca, hareket edince koymuş olduğumuz embriyonun düşebileceğini düşünüyorlar. Oysa ki esasen onunla çalışmalar çok net. Hiç onunla bir alakası yok. Ama yine de bir iki gün en azından moral destek olması adına istirahat etmesini öneriyorum ben kendi hastalarıma. 12 gün sonra da o gebelik testinin hayırlısıyla pozitif sonucunu almış oluyoruz. Bu elde etmiş olduğumuz gebelik esasen tamamen yani döllenmesi yapay olan ama canlılığı doğal olan bir gebelik. Dolayısıyla vücutta şekillendiği için normal doğal yöntemle elde edilen gebeliklerden hiçbir farkı esasen yok. Ufak tefek şeyler.
+: Bebek doğduktan sonra da sağlıklı bir bebek dünyaya geliyor. Normal yolla doğan bebek arasında tüp bebek ile doğan bebek arasında bir fark olmadı.
-: Şöyle bir fark varsa da bu olumlu yönde bir farktır. Çünkü daha seçilerek her şey yapılmış oluyor. Hatta biraz önce konuşmamızı da söyledik. Bazen genetik testleri baştan yapmış olduğumuz için de yani genetik olarak da sağlıklı olduğunu bildiğimiz embriyoyu yerleştirmiş oluyoruz. Özünde birbirinden hiçbir farkı yok. Sadece minik bir ayrıntı var, o da dondurma çözme. Yani halk arasında donmuş embriyo diye adlandırdığımız creo sikluslarında dondurma çözme sikluslarında gebeliğin biraz yakından takibi gerekebiliyor. Çünkü bu bebeklerin normalden biraz daha büyük olabilme, yani kilo açısından büyük olabilme riski var ve annede de hipertansiyon gelişebilme riski var. Tabii bu çok sık anlamında söylemiyorum ama yani daha özellikli gebelikler olduğu için, özel bir sorun çıkacağı için değil, çıkmasın diye yakından tüm.
+: Önlemleri önden almak gerekiyor. 29 yaşında bekar bir izleyicimizin sorusu var hocam ama değerimi ölçtürdüm, çok düşük çıktı. Acaba ne yapmam gerekiyor? Yumurta dondurma işlemi yaptırmalı mıyım diye sormuş.
-: Evet çok teşekkür ediyoruz. Önemli bir şey ama anti eriyen hormonun kısaltılmış hali.
+: Kan testi ile.
-: Evet çok önemli kan testiyle yapılıyor. Dolayısıyla bir sıkıntılı bir şey değil. Normalde eskiden biz 3 gün hormonları olan TSH, halk arasında menopoz hormonu diye bilinen ve kadınlık hormonu diye bilinen estradiol e bakardık. Ama şimdi teknikler geliştikçe önemli gelişmeleri de güncel hayatımızda yaşıyoruz. Ama hormonu bize yumurtalıklardaki yumurta hücre sayısını gösteriyor. Tabii bakın kimin gebe kalacağını göstermiyor ama yumurta rezervini gösteriyor. Yani ne kadar yumurta kalmış. Bunun normal değeri konusunda tartışmalar olsa bile 1,2 1.5 bir buçuk un altında olursa, özellikle 1'in altına inmişse artık yumurtalık rezervi azalmış oluyor. Şimdi eskiden ülkemizdeki kanunlar gereği sadece kanser tanısı almış olan kadınlar yumurta hücresi dondurabiliyordu. Ancak Bakanlığımızın almış olduğu kararla, Sağlık Bakanlığı'nın almış olduğu kararla yumurtalık rezervi düşük olan kadınlar da yumurta hücresini dondurabiliyor. Dolayısıyla benim bu kardeşimize söyleyeceğim, hastamıza söyleyeceğim şey, bir an önce yumurta hücresinin dondurulması için bir tüp bebek merkezine, tüp bebek hekimine başvursun. Aynı zamanda da yumurta dondurmak çok gelişmiş bir teknoloji gerektiriyor ve şu an elimizde olan bir teknoloji. Kaç yıl.
+: Nasıl saklanabilir hocam? Dondurulmuş yumurtalar.
-: esasen kanun gereği 5 yıla kadar saklanıyor. Her yıl kişinin onayı alınıyor. 5 yıldan sonra saklanması konusunda bakanlığın izni gerekiyor. Özetlersem aslında sonsuza kadar saklanabilir.
+: Bir tane daha farklı bir soru gelmiş. Sorulara baktığım zaman sperm ile ilgili. Hocam sperm azlığı yaşayan kişilerin hangi tetkikleri yaptırması lazım ve çocuk sahibi olması için ileride ne gibi önlemler alması gerekiyor demiş bir izleyicimiz.
-: Tabii erkek ve kadına ait faktörleri söylemiştik. Erkeğe ait faktörlerin en başında gelen de spermin sayısal azlığı ya da yokluğu. Şimdi sperm yoksa iki şey olabilir. Bir tanesi çok ciddi bir durum olan spermin üretilememesi, ikincisi de spermin menüye geçtiği hal olan kanal tıkanıklığı. Bu kanal tıkanıklığı kistik fibrozis gibi hastalıklarda da olabiliyor. Doğuştan bir şekilde tıkanmış da olabilir. Bunu bir ultrason yardımıyla anlamak çok kolay. Eğer kanal tıkalı değilse bu biraz daha tıbbi olarak önem arz ediyor. Bu gibi durumlarda bireyin erkeğin kromozom hormon testlerine bakıyoruz. Eğer bunlarda ümit vadeden durumlar varsa tedavi sonrasında kullanılacak. Aynen kadında olduğu gibi hormon tedavisi sonrasında sperm hücresi bulma şansımız var. Bu direkt erkeğin vereceği örnekte olabilir. Ya da çok gelişmiş bir yöntem olan mikro TSH dediğimiz yani eğer bezlerinden testis dokusundan sperm araştırıyoruz. Büyük büyütme de mikroskop altında baktığımız için de çoğunlukla hani Yani sperm hücresi buluyoruz. Yani eskisi gibi bir çaresizlik asla söz konusu değil.
+: Aslında 1978 yılından bu yana tüp bebek tedavisinde çok gelişti teknoloji ve hakikaten çiftlerin de çocuk sahibi olmasında çok büyük bir etken diyebiliriz. Hocam doğru bildiğimiz yanlışlar var. Bu arada ekran başında izleyen izleyicilerimize bir hatırlatma yapalım. Profesör Doktor Bülent Berker stüdyo konuğumuz ve tüp bebek tedavisini konuşuyoruz. Pek çok konu ile ilgili olduğu gibi bu konuyla ilgili doğru bildiğimiz çok sayıda yanlış var. Hemen soracağım hocama. Tüp bebek tedavisi zor ve ağrılı bir tedavidir.
-: Asla öyle bir şey değil. Hele günümüzdeki gelişmiş olan tekniklerle birlikte çok ağrısız, herhangi bir sıkıntının olmadığı masum tedaviler.
+: Tüp bebek tedavisinde ikinci tedaviler daima daha başarılıdır.
-: Kesinlikle yanlış. Bizim istediğimiz tabii ki ilk tüp bebek uygulamasında bebeğe ulaşmak ama üç kereye kadar kendimize şans tanımamız lazım, ilk üç denemede ki başarı aynıdır.
+:Tüp bebek tedavisinde uzun süre yatmak gerekir.
-: Böyle bir şeye gerek yok. Lütfen normal hayatımıza devam edelim.
+: Tüp bebek tedavisi sonucunda genelde ikiz, üçüz veya çoğul gebelik oluşur.
-: Yanlış ama eskiden doğruydu. Şöyle ki biz eskiden kontrolsüz yani bir sınırlama yoktu transfer edilecek embriyo sayısında. Şu anda zaten bakanlık kanunu gereği de 2'nin üzerinde. Embriyo transferi kanunen mümkün olmadığı için ilk uygulamalarda birer tane 3. Uygulamadan itibaren de iki tane embriyo koyuyoruz. 35 yaşın üzerindeki kadınlarda da yine en fazla iki tane embriyo koyuyoruz.
+: Her yaşta tüp bebek tedavisi yapılabilir.
-: Yok yapılamaz. Yanlış. Şunun için. Yani kadın yaşı bu işin en önemli kısmı. Kadınlar 35. 37 40'lı yaşlardan itibaren ciddi bir şekilde yumurta hücre sayısı azalıyor ve genetik yapı bozuluyor. Çok ilginç bir rakam söylemek isterim müsaadenizle. Yani bir kız çocuğu doğduğunda doğumda yaklaşık olarak 1 2 milyon yumurta hücresi var. Yani bebek yapacak 2 milyon ama maksimum 1 2 milyon diyelim. Bu kız ergenliğe gelip adet gördüğü yaşta 400 bine iniyor, 400 bine iniyor. Ama 37 yaşında bir kadının kaç tane üreme hücresi kalıyor? Maksimum 25 bin yani. Dolayısıyla hızlı bir azalma oluyor ve 44 45 yaşından sonra ben kişinin tüp bebek yapması taraftarı değilim.
+: Hiç sperm hücresi olmayan erkek baba olamaz.
-: Asla mümkün olur. Tabii ki yanlış bir bilgi. Biraz önce söylediğim gibi kanal tıkalı olabilir, açılır ya da sperm üretilmiyodur, ilaç veririz. Mikro test yöntemiyle sperm'e ulaşırız.
+: Peki hocam çok çok teşekkür ediyorum katıldığınız için. Çok önemli bilgiler paylaştınız bizimle. Son olarak bir cümle alalım. Ekran başında izleyen belki de bu tedavi olmak isteyen çiftler için.
-: Ben de çok teşekkür ediyorum. Tabii önemli olan üreme sağlığı. Kadın yaşı bu işin temeli olduğu için ve şu anda da ekonomik ve birtakım kültürel sebeplerden dolayı daha geç yaşlara. Evlilik kaydı için lütfen yumurta rezervimizi kontrol ettirelim ve yaşın bebek elde edilmesinde olumsuz bir faktör olduğunu aklımızda tutalım. Hiçbir kadın tabii ki yaşlanmaz ama yumurtalarımız yaşlanır.
+: Buna dikkat etmemiz lazım. Profesör Doktor Bülent Berker, kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı. Kendisi aynı zamanda Ankara Üniversitesi öğretim üyesi. Kendisini ağırladık canlı yayında. Çok teşekkür ediyoruz sizlere de sorularınız için. Önümüzdeki hafta Cumartesi günü yine A'dan Z'ye sağlık diyeceğiz. Ve Pazar günü tabii ki artık haftada iki gün sizinle birlikteyiz. Programlarımızın tekrarlarını Youtube kanalımızdan izleyebilirsiniz diyelim. Hoşça kalın. İyi hafta sonları.